• בגינה ובשדה

ריסוס גינה בשביעית

מכון התורה והארץ

כ"ב אייר תשע"ד
שאלה
שלום הרב. א - האם מותר בשביעית לרסס ריסוס קטלני לעשביה שבחצר שאינה גורמת נזק כלל, כגון שנמצאת בקצה החצר או שאין עצים בחצר? ב - האם מותר לרסס בשביעית ריסוס המונע נביטה, גם במקום שאם לא ירססו ויגדלו עשבים לא יגרם שום נזק?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' א. עשביה בחצר יש בה מספר סיבות להקל, מתוך השאלה נראה שאין כאן עשביה המזיקה או היכולה לגרום מסתור לבע"ח אלא הסיבה שרוצים לרסס היא רק נוי. נראה שעצם כסוח העשביה שאין בה קדושת שביעית (אנו פוסקים שהולכים לפי העומד ולא לפי הראוי, עיין מנחת שלמה פ"ח מ"א עמ' קפה ד"ה וכל), א"כ אין כאן הפסד פירות שביעית, ואם לא מכסח בצורה שמכינה את הקרקע אין לאסור. על כן אפשר לתת ריסוס קטלני. ב. בודאי שמותר, זה לא מהווה מלאכה, אלא מניעת הצמחה, ומדוע לאסור דבר שחכמים לא אסרו. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון