פירות שביעית שלא הופקרו

מכון התורה והארץ

ה כסלו תשפ"ג
שאלה
הביאו לי פירות מגינה פרטית , שבעל הגינה לא תלה שלט המתיר להכנס ולא קטוף. צריך לעשר את הפירות?
תשובה
בסד שלום וברכה אנו מכריעים להלכה (במחלוקת של הב"י והמבי"ט) ששביעית היא אפקעתא דמלכא" ולכן אפילו אם אדם לא הפקיר את השדה מעמדו הוא של הפקר. האדם שלא הפקיר הוא עבר על כך שלא הפקיר את השדה לכל, ויש בזה גם גזל (כפי שכתב הרמב"ם בפיה"מ) אבל אין חיוב תרומות ומעשרות. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ