• תהלים ותפילות אישיות

כמה שאלות

הרב דוד חי הכהן

י"א אלול תשע"ד
שאלה
בס"ד שלום לכבוד הרב, ברוך השם,זכיתי לומר בכל בוקר את תיקון מ"ח מתיקוני הזוהר,ולומר לפני תפילת שחרית ומנחה את הקטע מהזוהר הידוע בשם ’פתיחת אליהו’. רציתי לשאול את כבוד הרב כמה שאלות לגבי תוכן הדברים, ואם אלו דברים עמוקים שיכול להיות שלא אבין אותם אני מבקש מהרב שלא יענה אלא יכתוב ’אלו דברים עמוקים’. נגיע בעזרת השם לשאלות: מה הכוונה: 1)’אנת חכים ולאו בחכמה ידיע’ וכו’? 2)"ובגין דאנת מלגאו, כל מאן דאפריש חד מן חבריה מאלין עשר, אתחשיב ליה כאלו אפריש בך"? 3)"לית לך אתר ידיעא אלא לאשתמודעא תוקפך וחילך לבני נשא, ולאחזאה לון איך אתנהיג עלמא בדינא וברחמי"? 4)"אבל לאו דאית לך צדק ידיעא דאיהו דין, ולאו משפט ידיעא דאיהו רחמי, ולאו מכל אלין מדות כלל"? 5)"מאי נמלא טל, אלא אמר קודשא בריך הוא" וכו’ עד הסוף? בעניין תיקון מ"ח: 6)"בְּרִית עוֹלָם דָּא צַדִּיק" וכו’? 7)"אַרְבָּעִים מְלָאכוֹת חָסֵר חַד אִינוּן לָקֳבֵל אַרְבָּעִים מַלְקִיּוֹת חָסֵר חַד בְּשַׁבָּת" - לא הבנתי איך הזוהר מקשר בין המכות שקיבלו אדם וחוה וכו’ לבין 39 מכות בית דין לבין כך שאין לוקים בשבת? בנוסף,אני רוצה לשאול כמה שאלות בקשר לרה"ג ראש חכמי ג’רבה רבי (כלפון) משה הכהן זצוק"ל (אני מקווה שהרב מכיר אותו): 8)איך יתכן שיש היום אנשים שכביכול מראים שהם תלמידי הרב ואומרים תחנון אף ביום העצמאות עצמו, בעוד שהרב הורה שלא לומר במשך שלושה ימים(ד’-ו’ אייר)?! 9)מה הייתה דעת הרב בעניין אמירת הלל ביום העצמאות? האם צריך לומר עם ברכה? ובעניין אמירת הלל בלילה? 10) בנוסף, האם פסיקותיו היו קרובות לפסיקות הרב מרדכי אליהו זצוק"ל? תודה רבה וסליחה על האריכות.
תשובה
צדקת שכל דברי הזוהר הם עמוקים מאוד וצריך שנים רבות של לימוד כדי להבינם. ואני לא זכיתי לזה לכן לא אוכל לענות. 8. ישנם תלמידים רבים לצערנו שבדברים מסויימים מושפעים מהאוירה של אחרים ולא הולכים אחרי רבם. 9. אינני יודע מה היתה דעתו בענין ברכה ובכל אופן נראה שלרוב הדעות לא אומרים הלל בלילה. 10. כיון שהיה צדיק גדול וישר דרך יש להניח שפסקיו מתאימים לפסקי הרב אליהו זצ"ל שהיה גם הוא כזה.