• יארצייט ואזכרה

שנת אבלות

הרב חיים שרייבר

ב מרחשון תשע"ז
שאלה
שלום רב, אבי נפטר בשנה מעוברת, בתאריך כ’ג בכסלו תשע’ו והקבורה היתה למחרת. לפי מנהג אשכנז: מתי עושים אזכרה, עד מתי אומרים קדיש ומתי יוצאים משנת האבל? תודה מראש.
תשובה
שלום יום הזכרון ("יארצייט") הוא ביום בפטירה ולא ביום הקבורה גם בשנה הראשונה ועל כן העליה לקבר האזכרה ותענית-למי שנוהג זאת יעשו ביום הפטירה. (אף על פי שמנהגי אבילות נמנים מיום הקבורה). גם בשנה מעוברת יום השנה הוא ביום הפטירה. במקרה שלכם בכג כסליו. יש נוהגים לעלות לקבר גם בסיום שנים עשר חודש. אבילות על אב ואם היא שנים עשר חודש ולא שנה, ולכן גם בשנה מעוברת האבלות מסתיימת לאחר שנים עשר חודש מיום הקבורה. במקרה שלכם בכד חשון. קדיש: למנהג האשכנזים אומרים אחד עשר חודש בלבד גם בשנה מעוברת. למנהג הספרדים אומרים אחד עשר חודש מפסיקים לשבוע וחוזרים לומר עד סיום שנים עשר חודש. את חשבון אחד עשר חודש מונים מיום הקבורה. במקרה שלכם בכג תשרי, לפני תחילת החודש השנים עשר. יהי רצון שלא יהיה בבתיכם עוד צער ואבל ורק שמחות וברכות יהיו במשפחה. יום טוב