ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- שבת ומועדים
- פסח וחודש ניסן
- שאלות כלליות
שאלה
כבוד הרב,
השלום והברכה,
עלתה מחלוקת בקהל, האם יש לומר "מזמור שיר ליום השבת" בשחרית הפסח או לא ומה הסיבה לאמירת או אי אמירת המזמור?
אודה לתשובת כבוד הרב,
תשובה
ישנם מנהגים שונים בכך. מנהג האשכנזים לומר כרגיל ואילו בין הספרדים יש הנוהגים לדלג על הפסוק הראשון ולהתחיל מ"טוב להודות".
המקור לכך הוא בבית יוסף בסימן נא הכותב שכאשר יום טוב לא חל בשבת מתחילים מ"טוב להודות" כדי לא לומר "ליום השבת" כאשר באמת לא שבת. ובפרי חדש שם ס"ק ח כתב שביו"ט יש שמתחילים מטוב להודות אמנם מי שמתחיל ממזמור שיר אינו משתבש ועושה כהוגן. בחזון עובדיה על פח (עמ' רלט) וכן בילקוט יוסף בדיני תפילת שחרית לשבת (סימן רפא סע' יב) כתב שדעת הבית יוסף להתחיל מטוב להודות אך הנוהגים ממזמור שיר יש להם על מה שיסמוכו.
ומעניין שדווקא לגבי יום טוב ראשון של פסח יש התייחסות מיוחדת של הגאון האדר"ת (בספרו תפלת דוד עמ' מא) שכתב שלדעתו ביום זה יש סיבה מיוחדת להקפיד לומר מזמור שיר ליום השבת כדי להוציא מלבן של צדוקים שפטפטו לומר שממחרת השבת פירושו שבת בראשית ולא יום טוב ראשון של פסח.
פסח כשר ושמח,
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר





















