• צדקה והלוואה

מעשר כספים מדמי הבראה וביגוד

הרב יצחק בן יוסף

י"ב תמוז תשע"ז
שאלה
הרב שלום, בחודשי הקיץ אני מקבל כיתר העובדים דמי הבראה , ודמי ביגוד כתשלום חד שנתי הנוסף למשכורת האם צריך לתת מעשר כספים מהם?
תשובה
מעשר כספים, הדעה העיקרית שזו מידת חסידות, ויש אומרים מדרבנן, אומנם יש התעוררות גדולה בנתינת מעשר כספים, אך בכללי לא ראו בזה חיוב. ובנוסף דמי הבראה וביגוד הניתנים פעם בשנה, לתת גמישות לאדם ולעודדו לנפוש, וכן לרכוש ביגוד שיגיע לעבודה בהופעה נאותה, אם שכיר היה מקבל לדוגמא עשרה ימי חופשה בבית מלון ולא כסף מזומן, האם היה נדרש לתת לילה אחד לעניים לשהות במקומו במלון, כחלק מתשלום שניתן לו.? בודאי שלא! לכן כעת שניתן לשכירים ממון הוא כדי לתת גמישות בצורת הנופש והלבוש לפי רצונם. בנוסף לכך ניתן לצרף את שו"ת אבקת רוכל למרן הרב יוסף קארו שכתב שמעשר כספים נדרש לתת מהשכר שנשאר לאחר הוצאות ביתו. וחלק מהוצאות הבית הוא דמי ביגוד והבראה