מעשר כספים ממתנות החתונה

הרב יצחק בן יוסף

ז אייר תשע"ב
שאלה
התחתנתי לא מזמן.. האם אני צריך לעשר את הכסף של המתנות של החתונה.. בעיקרון אנחנו שמנו כמעט הכל בחסכון ועכשיו אנחנו חיים מהמשכורות שלנו..חייל חובה ושירות לאומי.. ואם כן אמרו לי שאפשר לקנות ספרי קודש לבית ולהגיד שהם הפקר וכל אחד יכול לקחת אותם מתי שהוא רוצה ואפילו לא להחזיר.. בשביל שיהיה לנו קצת ספרי קודש בבית אמרו לי שאפשר לעשות אותו דבר בנוגע לקנות מגילת אסתר ולעשותה הפקר בבית..
תשובה
מזל טוב, שתזכו לבניין עדי עד. ויהיה ביתכם מלא אהבה ואחוה שלום ורעות וברכת ה' תלווה אתכם בדרככם המשותפת. לגבי מעשר כספים נחלקו הפוסקים אם חובתו מדרבנן או ממידת חסידות, לכל הדעות זוהי זכות גדולה אך לרוב הפוסקים זו אינה חובה אלא תלוי בבחירת האדם. וכן הדין במתנות מחתונה, הדבר תלוי במצב הכלכלי של בני הזוג. אפשר לתת תרומה לעניים גם אם איננה בגובה המעשר. ואפשר לקנות ספרי קודש, וכן מגילת אסתר המשמשים לשימוש כל המעוניין. חייל חובה ושירות לאומי המקבלים מילגה למחייתם פטורים מנתינת מעשר כספים. כי המילגה לא נחשבת לרווח. אם הינכם מחליטים לקבל עליכם להפריש מעשר כספים ראוי לומר שהקבלה היא בלי נדר. (להרחבת המקורות ראה מאמרי בעלון ' מחניך' בטאון הרבנות הצבאית גיליון ג' הנמצא באתר האינטרנט של הרבנות הצבאית)