• שבת ומועדים
  • שימוש בפלטה

בישול טיפות אדים על הפלטה

הרב אלישיב קפקה

ה כסלו תשע"ח
שאלה
כשאני פותח סיר של מזון/מים וטיפות האדים נופלות על הפלטה ומבעבעות ומתאדות, האם זה בישול בשבת למרות שאין לי עניין בכך? אציין כי אנחנו תימנים ואצלנו אין בישול אחר בישול כפסיקה של הרב רצאבי שליט"א אשמח לקבל מקורות לא מצאתי בילקוט יוסף - התייחסות לנושא בברכה,
תשובה
בס"ד שלום וברכה, אין איסור בישול בטיפות שנופלות על הפלטה ומתאדות מיד. דברים אלו אמורים בודאי לפי שיטת הרמב"ם שציינת, וכן גם לשיטת הרמ"א שפוסק לפי דברי רבינו ירוחם(עיין בב"י ושו"ע בסימן שיח) שכל עוד לא הצטנן לגמרי אין בזה משום בישול אחר בישול. אף לשיטת השו"ע נראה שאין בזה איסור כיון שלא בהכרח ירד מחום שהיד סולדת בו. ובעיקר הדבר נראה לומר שאין צורך להכנס כלל לשאלת הבישול אחר בישול משתי סיבות: א. זה מוגדר כמתעסק ולכן אין בזה משום בישול כלל. ב. אין כאן בישול של דבר מוגדר שכן המים מתאדים מיידית. בברכה, הרב אלישיב קפקה