• הנחת התפילין

הנחת תפילין על החולצה

הרב חיים שרייבר

י"ד טבת תשע"ח
שאלה
שלום וברכה. האם הנחת תפילין על יד חייבת להיות על הגוף ולא על חולצה ארוכה? כך שהתפילין נקשרות אל הזרוע ללא "מחיצות" ?
תשובה
שלום אסור שיהא דבר חוצץ על גופו בין בתפילין של יד בין בתפילין של ראש. אם אדם הניח את בתי התפילין של יד על חולצה או על גבס או על תחבושת וכדו' אם אותה חציצה מכסה את הקיבורת (=המקום התפוח ביד שהוא מקום הנחת תפילין של יד), יש להניח את התפילין בלי ברכה. וכשיניח את התפילין של ראש (על ראשו ללא חציצה), לספרדים יש לברך עליהם ‘על מצוות’ ולאשכנזים יש לברך גם ‘להניח’ וגם ‘על מצות’ על של ראש ולכוון לפטור גם את התפילין של יד. בכל מקרה מי שמניח תפילין [כולל הבית] על חולצה/גבס וכו', צריך ללבוש חולצה ארוכה, ולכסות את התפילין עם החולצה. אם החציצה (חולצה/גבס/תחבושת) היא רק תחת הרצועות ולא תחת הבית עצמו אפשר להניח בברכה ולכסות את התפילין כנ”ל. אם יש לאדם מכה בראשו ויש עליה תחבושת רק במקום שהרצועות מונחים ולא במקום הקציצה - "מותר לו להניח הרצועות על גבי סמרטוטין שעל המכה". אם יש לאדם חציצה כגון גבס וכו' בידו השמאלית - בכל מקרה לא שייך להניח תפילין ביד ימין כיון שלימני אין זה נחשב כלל מקום הנחת תפילין. מקורות: שולחן ערוך סי’ כ”ז סעיף ד'-ה’ ומ”ב שם ס”ק ט"ז, ו- י"ח ושו”ת חלקת יעקב או"ח סי' ו'. יום טוב