• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

צרעת

הרב חיים שרייבר

ט אדר ב' תשע"ד
שאלה
ב"ה כבוד הרב שלום אין לי ביטחון בהבנת הגמרא שמתי הערות 1-3 האם זה נכון ? והנה נרפא - אין בין (מצורע) טהור מתוך הסגר (1) לטהור מתוך החלט (2) אלא תגלחת וצפרים (3), דכתיב והנה נרפא נגע הצרעת, מי שצרעתו תלויה ברפואות, יצא זה שאין צרעתו תלויה ברפואות אלא בימים (? לאחר 7 ימים יחליט הכהן אם הוא מצורע) [מגילה ח’ ב’]: (1) שהוסגר ל 7 ימים וטהור רק ביום השביעי למרות שלא נרפא כי אין לו סימני טומאה (2) החלט - לשון חליטת צמחים שנרפא ברפואות רגילות. מדובר שהיה לו סטטוס של מצורע. (3) שרק טהור מתוך החלט מביא ביום הטהרה קורבן ציפורים ומתגלח, והטהור מתוך הסגר לא מביא ולא מתגלח. כי לא התברר שהוא היה נגוע.
תשובה
שלום בהקשר להערה 1- אכן כן, מדובר באדם שיש בגופו סימן שחשוד כצרעת ועליו לשבת בהסגר למשך שבעה ימים. אם הנגע יקטן האדם טהור. בהקשר להערה 2 - הכוונה לאדם שהוחלט שהנגע שעל גופו צרעת ועליו לעבור תהליך של טהרה כפי שמבואר במסכת נגעים. בהקשר להערה 3- הסבר מדוייק. יישר כח ופורים שמח