• ריבית, השקעות ובנקים

לשלם למלווה עבור לווה אחר

הרב מיכאל יומטוביאן

ו שבט תשע"ח
שאלה
חברי לווה כסף ומתקשה כרגע לפרוע את החוב, האם מותר לי לשלם למלווה כסף על מנת שיאריך את זמן ההלואה ללווה או שיש בזה איסור ריבית?
תשובה
איסור ריבית הוא דוקא כשהריבית מגיעה מהלווה או בשליחותו לכן באופן זה אין איסור ריבית, אך יש בזה שלושה תנאים להיתר- א: שלא תחזור לגבות מהלווה את מה ששילמת עבורו למלווה. ב: חברך הלווה לא יאמר למלווה שאתה משלם עבורו. ג: יש מחמירים שאסור ללווה לשכנע אדם אחר לשלם עבורו אך מעיקר הדין ובשעת הדחק תנאי זה לא מעכב. לכן למעשה בהתקיים התנאים הנ"ל אתה יכול לשלם למלווה על מנת שיאריך את זמן ההלוואה עבור חברך הלווה. באותה מידה מותר לשלם לאדם כסף על מנת שילווה לאדם אחר, אך כאמור רק באופן שמתקיימים התנאים שציינו. (מקורות: שו"ע יו"ד סימן קס סעיף יג, ספר מלווה ה', פרק ג סעיפים לט - מא.)