הזמנה לפני פסח של חמץ לאחר הפסח

הרב עזריה אריאל

כ"ח אדר תש"פ
שאלה
שלום לכבוד הרב, אני נוהג לקנות את קניות הבית באינטרנט, במיוחד עכשיו, בתקופת הקורונה. לאחרונה יש עומס על סופרים באינטרנט. ההזמנות נדרשות להתבצע כשבוע וחצי מראש. רציתי לבצע כמה ימים לפני פסח הזמנה של משלוח שיגיע יום או יומיים אחרי הפסח. הוא אמור להכיל גם מוצרי חמץ. האיסוף של ההזמנה אמור לקרות אחרי הפסח וכן גם חיוב כרטיס האשראי (כנגד מוצרים שיהיו בפועל זמינים לפועלים, לאו דווקא כל מה שהזמנתי). מצד שני ההזמנה עצמה לא ניתנת לביטול ולשינוי כמה ימים מראש, לפחות לא בצורה פשוטה. והקיבוע הנ"ל אמור לקרות בעיצומו של חול המועד. האם מותר לבצע הזמנה כזאת ?
תשובה
לשואל, שלום וברכה! אם בעל החנות הוא יהודי שמבצע מכירת חמץ לכל החמץ שברשותו, מותר להזמין ממנו. מכיוון שאין לו חמץ ששייך לו בפסח, ההתחייבות שלו לספק לך חמץ אחרי פסח אין פירושה שאתה כעת קונה משהו שנהיה שייך לך, אלא שבעל החנות רק מתחייב לך להשיג עבורך חמץ אחרי פסח. זה כמו שהוא יתחייב שאחרי פסח הוא ייקח קמח ומים ויאפה לחם ויביא לך, כך שבפסח אין לך שום זיקה לחמץ. אם מדובר על חנות של גוי, שמשאיר אצלו את החמץ שלו ומתחייב לספק לך מן החמץ שיהיה ברשותו בפסח, הנושא יותר בעייתי, כי גם אם אין לך שום קניין על החמץ בפסח יש כאן על כל פנים משום "רוצה בקיומו" של החמץ אצל הגוי (על כך בשו"ת תשובות והנהגות ח"ב סי' רטז, ח"ג סי' קלה, ושו"ת חבל נחלתו ח"כ סי' טו).