שיטת החזון איש בנושאים שונים

הרב עזריה אריאל

י"ג אב תש"פ
שאלה
שלום רב לכבוד הרב ולצוות האתר 1. לאחרונה התחלתי להתעניין בקבוצה שהקראת ״חזונאישניקים״ והבנתי שהם לא משתמשים בחשמל שמיוצר על ידי חברת חשמל בשבת. האם הם משתמשים בחשמל שמיוצר ע״י גנרטור או שהחזו״א אוסר גם חשמל כזה? 2. נחשפתי בין היתר גם לרב נדל זצ״ל והבנתי שדעותיו היו שונות משאר הדעות בציבור החרדי אז איך לא נידו אותו כמו שהיום שמעתי שעושים לחלק מהרבנים שתומכים באבולוציה וכד׳? 3. קראתי שהרב זוננפלד זצ״ל והרב קוק זצ״ל היו ביחסים טובים על אף הפער האידיאולוגי ביניהם. למה היום אנחנו לא רואים מצב כזה? תודה מראש
תשובה
לשואל, שלום וברכה! 1. לדעת החזון איש (מועד, סי' לח ס"ק ד) החשמל שמיוצר ע"י חברת החשמל אסור בשימוש בשבת, גם כאשר הצרכן לא עושה שום פעולה בשבת כמו לחיצה על המתג, מפני שחברת החשמל מבצעת בשבת פעולות שונות לוויסות זרם החשמל, ונמצא שהצרכן נהנה מחילול שבת. השימוש בחשמל שמיוצר ע"י גנרטור, ללא כל התערבות בשבת, מותר ללא ספק. פוסקים אחרים התירו את השימוש בחשמל, ואחד השיקולים הוא שאספקת החשמל היא פיקוח נפש, לצרכי רפואה וביטחון (ראה בהרחבה באנציקלופדיה תלמודית, נספח לערך 'חשמל', פרק יב סעיף ב: חשמל המיוצר ע"י יהודים). 2. אינני דובר של חוגי ה"מנדים", ואני יכול רק לשער. באופן עקרוני ניתן ליישב את פסוקי התורה בהתאם להשקפות המדענים על האבולוציה. השאלה היא מה המניע לעשות זאת: האם אימוץ השקפת המדע נובע מבחינה מדוקדקת של הנתונים ומאהבת האמת, או שמא מחשיפה מוגזמת וכניעה מראש לרוחות המנשבות בתרבות העולם. הרב גדליה נדל זצ"ל היה גדול בתורה שיראתו קודמת לחכמתו, גדולתו בתורה ובדקדוק מצוותיה אינה מוטלת בספק, ואהבת האמת הייתה נר לרגליו בכל דרכיו. כנראה לכן היה מוערך ע"י החזון איש למרות דעותיו המיוחדות. אגב, חלק מתלמידי הרב נדל מנסים להנדס את השקפותיו לתבניות שיותר מתקבלות על דעתם. 3. בימי הרב קוק והרב זוננפלד לא הייתה חלוקה סוציולוגית ברורה בין תומכי הציונות ומתנגדיה. אלו היו ויכוחים בין שכנים ומכרים, שהכירו זה את זה ולכן כיבדו זה את זה. גם היום, יש לא מעט מקומות ופורומים שמאפשרים מפגש בין תלמידי חכמים מחוגים שונים, והמפגש הזה מפיל מחיצות אט אט.