• ערלה ונטע רבעי

עץ לימון במרפסת

מכון התורה והארץ

כ"ה אלול תש"פ
שאלה
שלום. לפני כשנה, באלול התשע"ט, קנינו עץ לימון ליים ממשתלה של גוי. לדבריו העץ בן יותר מ 3 שנים. העברנו את העץ לכלי במרפסת מרוצפת עם גוש האדמה בו היה ושם הוא גדל עד היום. (גרים בבניין בקומה שלישית והמרפסת מרוצפת לגמרי,ולא מחוברת לאדמה כלל). במשך השנה התחיל להוציא פירות, כרגע נראה שהם בשלים, עדיין נמצאים על העץ. לפני זמן מה אחד השכנים, גנן במקצועו, ראה את העץ ואמר שלדעתו העץ עדיין לא בן 3 . מנגד- שאלנו אדם נוסף שמתעסק בתחום הגננות, שאמר שלדעתו העץ בן יותר מ3. מה עושים במצב כזה?
תשובה
בס"ד שלום וברכה לדברי הגוי המוכר אין משמעות, יש לו אינטרס לשקר (הם יודעים על ערלה) ועושים לשבח סחורתם וכן לקחת יותר כסף ולכן אין משמעות לדבריהם. מכיוון ששני אנשים אחד אמר שהוא יותר מגיל 3 ואחד אמר פחות מגיל 3, א"כ אנו בספק ערלה. אמנם המציאות שאת מתארת היא של עץ בעציץ שאינו נקוב (בעציץ על גג) וערלה בעציץ שאינו נקוב חיובה הוא מדרבנן ולא מדאורייתא, בכל אופן נראה שראוי להחמיר ולהמתין ג' שנים מלאות גם לפי האיש שאמר עדיין לא הגיע לגיל שלש, אלא א"כ יש מומחה גדול יותר, בכל מקרה טווח הטעות הוא בד"כ 1/2 שנה. כך שכדאי להמתין עם העץ עד שיהיה בודאי בן 3 שנים ואז להוריד את כל הפירות ומשם ואילך אפשר יהיה להנות מהפירות שיחנטו לאחר שבודאי הגיע לגיל 3. יתכן שיצטרכו גם לומר על נט"ר. כתיבה וחתימה טובה יהודה הלוי עמיחי