• שאלות כלליות

מה זה אומר שלוקח לי כל כך הרבה זמן למצוא שידוך?

הרב ש. יוסף וייצן

ט"ו מרחשון תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב, אני הרבה שנים בשידוכים. במהלכן היו קשרים משמעותיים, אך בסופו של דבר לא הייתה יכולת לקבלת החלטה לחתונה. במקביל, אני בליווי וטיפול לחידוד הנקודות שלי שמקשות בדרך, אך הרבה פעמים עולה לי השאלה והתחושה שאולי החמצתי את השידוך שלי. שהבחירה הייתה שגויה או ההתנהגות שלי וה' הקשה את ליבי ולא אפשר לכך לקרות לבסוף. התחושה שאולי בשל מעשי החמצתי את ההזדמנויות שהיו. ואולי בכלל ה' לא חפץ בכך שאתחתן, אולי ענייני בעולם הוא משהו אחר. עם כל הכאב שבכך. אשמח לעצת הרב, כיצד לראות את כל הדברים שהיו בעבר וכיצד להמשיך באמון ובאמונה שאקים את ביתי בע"ה, על אף שההרגשה היא שנגמרו האפשרויות המתאימות (ללא התפשרות מבחינה אישיותית ורוחנית, ויתור על כוחות החיים והשאיפות). תודה רבה.
תשובה
שלום רב, ההרגשה שלך הינה הרגשה טהורה. את לא מאשימה את הקב"ה במצבך ואת מנסה לקחת אחריות ולהבין את שליחותך כאן. את ודאי צודקת שיש לנו בעולמנו גם כשאנו לא זוכים להקים משפחה בעצמנו. אולם, אנו יודעים שהמשימות האחרות הינם טפלות למשימה המרכזית שהיא הקמת משפחה. לכן ההחלטה שאומרת שהשליחות שלי לא נוגעת להקמת משפחה היא אמירה קשה ומאד לא פשוטה. אנו לא ממהרים לומר זאת. רק במקום שיש לנו ודאות כגון שאדם ממש מוגבל או דברים אחרים אנו לא דוחפים את האדם למשימה שאינה מתאימה לו. אולם, כל עוד שאדם מתאים למשימה זו אנו בוודאי חותרים ומאמינים שזה חלק מרכזי מהשליחות שלנו. המחשבה שלך שבגלל מעשים מסויימים נמנע ממך מלהקים משפחה אינה מחשבה נכונה. חכמים אומרים מה' אישה לאיש. מדוע חכמים מדגישים זאת? הרי הכל בא מהקב"ה! מה מיוחד בכך שמזכירים זאת? אלא באו חכמים ואומרים שיש דברים שהקב"ה נותן בהם מקום מאד רחב להשתדלות ולבחירה החופשית. אולם יש נושאים בהם המעורב המרכזי הוא הקב"ה. אנחנו טפלים אליו. יש דברים שהקב"ה ממש לא מוסר אותם לשליח. למשל, בנושא החיים והמוות הם נושאים שהקב"ה קובע אותם. זה מביא אותנו לידיעה שלא בגלל מעשה קטן השתנתה השאלה האם אדם יחיה או ימות. זה לא מונע מאתנו לקחת אחריות ולדאוג שאנו נחיה ונזהר בשמירת החיים. כך גם בנוגע להקמת משפחה. כשמשפחה קמה זה כאילו נולד ילד חדש בעולם. זו נשמה חדשה שבאה לעולם. מי הוא העיקרי שמחיה או ממית משפחות - זה הקב"ה. ודאי שבנושא זה עוד יותר יש לנו מה להשתדל ולעמול שהדברים יזרמו ויקרו. אולם אל לך לתלות שבנושא זה בגלל מעשה מסוים שעשית או התנהגות אחרת הפסדת את מה שנקבע לך בשמים. הרי את רצית לעשות טוב לעצמך, טוב לאחרים. אולי היו לך טעויות בהתנהלות. אולם זה טעות בקטנה. בגלל דברים כאלו הקב"ה לא משנה את התוכנית הבסיסית שמייעד לך. בנוגע לשאלה במה את צריכה להתפשר בבחירת בן הזוג, זו שאלה כבדה. קשה לומר משהו מוגדר. מה שהייתי אומר זה שאנו לא מתחתנים עם אנשים שלמים. כשאנו מתחתנים אנו מבינים שכל חסרון שאנו מוצאים בבן זוג שלו הוא לא דבר רע אלא הוא הסיבה שגורמת לנו להיות ביחד. אני יכול להיות בשביל הבן זוג שלי דווקא במקום שהוא חסר. לכן, אל לנו לחפש את האדם השלם. עלינו לחפש את מי שהחסרונות שלו יחד עם המעלות שלו מאפשרות לנו לשתף עמו פעולה לתרום ולהיתרם לעזור ולהיעזר. לא הייתי ממליץ לך לרדת מהנחת היסוד שבעז"ה השליחות שלך היא בוודאי להקים בית ולהיות רעיה ואמא. לא הייתי ממליץ לך להפסיק מלהתפלל ולהשתדל עבור כך. בכל אופן הייתי ממליץ לך שיהיה לך בינתיים חיים עשירים ושמחים גם כשאת בדרך. דווקא השמחה שלך במה שיש בך לעת עתה הוא יעזור לכך שיבוא משהו ויתלהב ממך בשביל התחנה הבאה שהיא הדבר הגדול שאנו יכולים לעשות. בהצלחה.