האם מותר להפחית סכום קבוע שנתתי לצדקה?

הרב יהודה אודסר

י"ב אדר תשפ"א
שאלה
היי :) רציתי לדעת האם מותר לי לשנות את סכום המעשר? (התחלתי לתת 1/5 ורוצה לשנות ל - 1/10) תודה!
תשובה
החשש הוא שמנהג טוב שאדם נוהג שלש פעמים הופך להיות כנדר אם נהגת כך בטעות, חשבת שכך הלכה, אפשר לשנות אם ידעת שזו אינה הלכה אלא נהגת כך מרצונך אז בכל שנה אנחנו אומרים בנוסח התרת נדרים שכל מנהג טוב שאנחנו נוהגים שאנו מוסרים מודעה שהדבר לא ייחשב כנדר. ואנו מתנים זאת מתחילת השנה על כל מה שנעשה בשנה הבעל"ט. לכן אם אתה אומרת את נוסח התרת נדרים אז ממש אין בעיה גם אם לא, א. יש אפשרות להגיד זאת גם באמצע השנה בפני שלשה גברים ב. לסמוך על מה שאנחנו אומרים בתפילת "כל נדרי" שאנחנו מבקשים שלא להיות כנודרים "מיום כיפורים זה עד יום כיפורים הבא עלינו לטובה" ג. חומרא - לשנות את המנהג רק לאחר יום הכיפורים הבא