• כל השאלות

מהו דף גמרא?

הרב יצחק גרינבלט

כ אלול תשע"ו
שאלה
שלום. ברצוני לדעת מה זה דף גמרא? האם כל יום לומדים דף אחד? האם זהו לימוד של חרדים או של כלל ישראל? מה מלמדים בדפי הגמרא? במה הם עוסקים? אודה לתשובתכם.
תשובה
בס"ד שלום רב. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, לראות את הרצון שלך ללמוד את הגמרא הקדושה, ואשתדל לעזור בכל מה שאוכל. זכינו בעם ישראל לקבל תורה מה' יתברך, תורה נפלאה שמרוממת את כל החיים שלנו, הן של העולם בכללו והן של כל אחד ואחת בעם ישראל. התורה היא אוצרו של הקדוש ברוך הוא אוצר אין סופי שכל העיסוק בו הוא ברכה (כמובן לא כשלומד לקנטר). אלא שחשוב שאדם ילמד נכון את הדברים כדי שיבין נכון והדברים יגרמו לו להתקדמות ולא לדברים אחרים. בלימוד התורה ישנם מקצועות שונים שלכל אחד יש את החלק שלו, את התפקיד שלו. תורה שבכתב, החומש והנביאים יש את היסודות של החיים היהודיים, את הבסיס לכל החיבור שלנו אל אבינו שבשמיים. את המצוות ואת היסודות המוסריים והאמוניים לחיי היהודי ולעם ישראל בכלל. תורה שבעל פה היא הצד השני של התורה והיא התרגום של התורה שבכתב אל חיי המעשה עד פרטי הפרטים והן הרחבה של כל המקצועות של התורה, לבניין שלם של האדם. לדוגמא, בתורה כתוב להניח תפילין, אך תורה שבעל פה מדריכה אותנו עד פרטי הפרטים מהם התפילין, מה כתוב בהם, ממה הן עשויות, מתי מניחים אותם ועוד. המשנה היא הבסיס של תורה שבעל פה, אך גם אחריה תורה שבעל פה ממשיכה להילמד, להתברר לנו. הגמרא היא אוצר עצום של לימוד המשנה במשך מאות שנים בעם ישראל, לימוד שהיו שותפים בו גדולי עם ישראל, יחד עם בחורי הישיבה, שהעמיקו במשניות, בחנו מצבים שונים שעלו והפכו את התורה שבעל פה לאוצר עצום של חיים יהודיים, של רעיונות יהודיים, של חכמה גדולה ועמוקה שמהווה אוצר עבור כל יהודי שזוכה ללמוד אותה. אלא שלא לכל אחד זה פשוט, לפעמים צריך האדם לרכוש לעצמו ידע קדום יותר, לפעמים חשוב שתהיה לאדם הדרכה בהירה איך ללמוד את הגמרא, ופעמים רבות גם הדרכה מעשית איך ללמוד. לדוגמא, חלק משמעותי מהגמרא כתוב בארמית, שהייתה השפה המקובלת באותו הזמן, ואדם שאין לו את הגישה יתקשה להבין. לכן, ודאי מומלץ ללמוד גמרא, זה יתן לך המון, אך חשוב שתעשה זאת נכון. המלצתי היא ללמוד עם מישהו שמכיר, שיודע, שיש לו אפשרות ללמוד איתך, להסביר ולהדריך אותך בצעדים הראשונים של לימוד הגמרא. אם תרצה אשמח לעזור לך למצוא מישהו כזה, אולי אפילו מסגרת מתאימה שתוכל לתמוך בך בכך וללוות אותך בתהליך המיוחד והמופלא הזה. ביחס לדף ביום, זהו הספק מקובל במקומות שונים אך חשוב שהוא יתאים לאדם, אחרת האדם לא מרוויח מכך הרבה, ויכל לנצל את הזמן לדברים שיתרמו לו יותר. כפי שהובן מתוך דברי, לימוד הגמרא הוא לכל עם ישראל, ואתה מוזמן. אשמח לעזור בכל מה שאוכל, אך כעת אקצר ואני ממתין לתשובה מימך כדי שנזכה להמשיך ולהתקדם. בברכה הרב יצחק גרינבלט.