• גזל ונזיקין

גניבה וגזילה

הרב יהודה אודסר

י"ד שבט תשפ"ג
שאלה
שלום הרב, השבו למדנו את ההבדל בין גניבה לגזילה רציתי לשאול כאשר אדם גנב וביקש להחזיר, והנגנב מחל לו. מה עושים עם הכסף? האם הגנב יהנה ממה שגנב?
תשובה
הכסף נשאר אצל הגנב. המחילה פרושה שהאדם שהיו חייבים לו מוותר על זיקתו לכסף שהיו חייבים לו וממילא אין הוא שייך לו יותר בכלל. עומק מחשבת עניין זה היא שהתורה לא חפצה בהענשת המזיק/הגנב וכדו' אלא רצון התורה במשפטיה הוא לתקן את העולם. לתקן את הנזק/להשיב את הגניבה, להחזיר המצב לתיקונו. במידה והניזק אינו חפץ בתיקון והנגב אינו חפץ בממון - אין יותר חוב לשלם. תוצאת הלוואי של המחילה שהגנב אכן יכול להנות מן הממון הנגנב.