• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה ומדע

הרגש - בלב?

הרה"ג יעקב אריאל

י"ז כסלו תשס"ג
שאלה
כיצד אנו מתייחסים למה שכתוב בספרי המחשבה (למשל תניא פ"ט) שהרגשות נמצאים בלב ? ע"פ המדע הלב הוא רק משאבה בלבד, ואכן נראה שבהשתלות לב אין הרגשות עוברות מגוף לגוף, וע"פ המדע הרגשות באות לידי ביטוי רק במוח. האם בספרי המחשבה התיאורים של הלב הם רק דימויים?
תשובה
הלב הוא אכן משאבה בלבד ואין בו תכונות רוחניות. המושג "לב" בימינו הוא מונח מושאל מהתקופה בה סברו שהלב נושא את ההרגשות או את החכמה ("חכם לב" בתורה) השימוש במונח לב במשמעות זו נפוץ גם בספרות הכללית. כשם שהשקיעה והזריחה עדיין משמשות בלשון ובספרות למרות שמבחינה מדעית השמש אינה שוקעת ואינה זורחת. וכאלו רבות רבות בלשון.