ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- שבת ומועדים
- הכנת אוכל והשימוש בו
- שאלות כלליות
שאלה
שלום
רציתי לברר לגבי פתיחת מכסה של קופסת קוטג בשבת. האם מותר לפתוח את מכסה של מיכל חדש? בהנחה ולא מסיימים את התכולה והוא חוזר למקרר?
האם מותר להפריד פרוסות גבנ"צ מהנייר המפריד ביניהן בשבת? או שצריך להוציא את הניירות המפרידים לפני שבת אם רוצים לאכול בשבת?
תשובה
קוטג'
תשובה בקצרה- מותר לפתוח את מכסה הקוטג' בשבת למרות שלא יסיימו את התכולה והוא יחזור למקרר.
תשובה בהרחבה:
בניין וסתירה בכלים
בשאלה האם אדם שהכין כלי עובר על מלאכת בונה וכן האם אדם שהורס כלי עובר על מלאכת סותר, נחלקו גדולי הראשונים. יסוד המחלוקת הוא בסתירה בין גמרות:
הגמרא בשבת קכ"ב: פסקה שאין בניין וסתירה בכלים. וכן המשנה בשבת קמ"ו. התירה לסתור חבית כדי להגיע לאוכל שבתוכה, בתנאי שלא יתכוון להכין כלי מהשברים [מפשט המשנה נראה שאין איסור מהתורה לסתור או לבנות כלי, שהרי לא היו מתירים מלאכה דאורייתא כדי להגיע לאוכל. אך בכל זאת אסור להכין כלי מהשברים].
לעומת זאת בגמרא בשבת ק"ב: רב חייב מדאורייתא את המחבר מעדר למקל משום בונה. הרי שהבונה כלי חייב. וכן הגמרא בעירובין ל"ד: סוברת שיש מלאכת בונה בכלים [המשנה שם אמרה שאם העירוב (אוכל) ננעל בתוך ארון ונאבד המפתח, העירוב עדיין תקף. הגמרא הקשתה- למה?! הרי אסור לשבור את הארון כדי להגיע לאוכל (הרי שאסור לסתור כלי)!].
הראשונים נחלקו כיצד ליישב את הגמרות:
א. תוס' (שבת ק"ב: "האי" ; שבת קמ"ו. "שובר"), הרא"ש והטור (יו"ד סי' שי"ד, סע' א') ביארו שיש בניין וסתירה בכלים מדאורייתא, חוץ ממקרים שבונה רק חלק מהכלי או שמחבר ברפיון כלי שמורכב מחוליות; אך בבניית כלי מתחילתו ועד סופו (אפי' כלי מחוליות שמהדק), או כשעושה מעשה אומן או תוקע בחוזק, יש בנין וסתירה בכלים מדאורייתא.
ולא קשה מהגמ' בשבת קכ"ב: שאין בניין וסתירה בכלים, מפני שהיא דיברה רק על מקרים שבונה חלק מהכלי או שמחבר ברפיון. וכן לא קשה מהמשנה בשבת קמ"ו. שהתירה לסתור חבית, מפני שהמשנה שם מדברת על חבית ממוסתקי [כלי גרוע שבנוי משברי כלים, שמותר לסתור אותו כדי להגיע לאוכל שבתוכו].
ב. רש"י (שבת ע"ד: "ואי" ; עירובין ל"ה. "ומתניתין") ביאר שאין בניין וסתירה בכלים. ולא קשה מהגמ' בעירובין ל"ד:, כי שם מדובר על ארון גדול [הב"י ע"פ האו"ז- יותר מארבעים סאה] שמוגדר כבניין ולא ככלי. לגבי דעת רב בגמ' בשבת ק"ב: רש"י לא התייחס. ייתכן לבאר שרש"י פסק כשמואל ולא כרב, אך קצת קשה כי הלכה כרב באיסורי. הפני יהושע (שבת ע"ד:) הביא בשם זקנו שרבא בגמ' בשבת ע"ד: חולק על רב והלכה כמותו.
ישנם עוד לפחות שלושה ביאורים לגמרות, אך אכמ"ל.
השו"ע (יו"ד סי' שי"ד, סע' א') פסק כתוס' והרא"ש שיש בניין וסתירה בכלים מדאורייתא וההיתר לשבור כלי כדי להגיע לאוכל שבתוכו הוא רק בכלי גרוע שעשוי משברי כלים (מוסתקי).
קריעת מכסה מכלי
כל הנ"ל הינו לגבי שבירת כלי, אך בענייננו לא מדובר על שבירת כלי אלא על קריעת המכסה מכלי. מקרה זהה הובא בתוספתא [(ביצה פ"ג, הי"ג) מובאת גם בבית יוסף בסי' שי"ד]- מותר לקרוע עור שעל פי החבית, בתנאי שלא יתכוון להכין מרזב [הב"י ביאר- אסור לעשות מרזב, כי מכין כלי].
המשנ"ב (סי' שי"ד, ס"ק כ"ה) פסק כתוספתא שמותר לקרוע עור שמכסה פי חבית.
הסברא פשוטה- הכלי כבר נחשב ככלי, בפתיחת המכסה שלו לא שברו אותו ולא הכינו כלי חדש.
לפי זה מותר גם לקרוע את מכסה הקוטג' למרות שלא יסיים את תכולתו ויחזיר אותו למקרר.
גבינה צהובה
תשובה בקצרה- מותר להפריד בין פרוסות הגבינה הצהובה בשבת.
תשובה בהרחבה:
הרמב"ם (הל' שבת פ"י הי"א) פסק שהמדביק ניירות ועורות זה לזה, חייב חטאת משום תולדה של תופר. וכן המפרק אותם והתכוון לתועלת חייב משום תולדה של קורע.
השו"ע (סי' ש"מ, סע' י"ד) פסק כרמב"ם.
המשנ"ב (ס"ק מ"ג) והבא"ה ("ולא") דייקו שהקורע בשביל כל תיקון חייב [המשנה בשבת (פרק י"ג, משנה ב') שכתבה "על מנת לתפור", הביאה דוגמא והתכוונה "על מנת לתקן" (הבא"ה ורעק"א הביאו ראיה מהגמ' בשבת ק"ה: שהקורע בחמתו חייב, למרות שלא קרע ע"מ לתפור)]. הבא"ה ("ולא") הוכיח שכל הראשונים מסכימים שהקורע למען כל תועלת חייב, חוץ מהריטב"א שהוא דעת יחיד, שסובר ש"על מנת לתפור" זה דווקא.
כעת יש לדון האם הדפים נחשבים כדבוקים זה לזה על ידי הגבינה (או האם הגבינה נחשבת כדבוקה לנייר).
השש"כ (פרק ל"ה, הערה ס"ז) פסק שמותר לפתוח את החלקים הדביקים בטיטול וכן להוריד את הנייר שדבוק לפלסטר, מפני שהם לא נחשבים דבוקים אחד לשני אלא כל מהות ההדבקה היא לשמור על הפלסטר/טיטול וכשירצה להשתמש בפלסטר/טיטול מיד ינתק. כלומר הדבקה אסורה (שאותה אסור לנתק) היא רק כאשר הדביקו כדי שהחלקים יהיו מחוברים וכך ישתמשו במוצר; אך כאשר הדביקו כדי לשמור על המוצר ולא ישתמשו במוצר לפני שינתקו, זה נחשב כהדבקה שאינה של קיימא ומותר לנתק לכתחילה בשבת.
הדפים שבין פרוסות הגבינה נועדו לשמור על הגבינה ולא ישתמשו בגבינה לפני שיפרידו אותה מהדפים. ולכן הדפים אינם נחשבים כדבוקים לגבינה (ולא כדבוקים זה לזה על ידי הגבינה) וממילא מותר להפריד את הגבינה מהדפים בשבת.
אם התכוונת לחשש אחר בנוגע לגבינה הצהובה, אשמח שתכתוב.
הרב יונתן קורנבלום
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר





















