• קדיש

קדיש על חייל יהודי

הרה"ג יעקב אריאל

כ אייר תשס"ז
שאלה
לפני כששים שנה נרצח דודה של אמי בידי חבריו המוסלמים בצבא השאה הפרסי שבו הוא שירת. ברצוננו לומר עליו קדיש "כמו שצריך", משום שאין אנו יודעים אם תדירות הקדיש שנאמר עליו היתה כפי המתבקש עפ"י ההלכה. האם עדיף לשלם לחברה המקיימת אמירת קדיש משותף לעילוי נשמתם של מספר נפטרים או האם עדיף לשלם לאדם שיאמר קדיש על אותו חייל בלבד, האם אמירת קדיש "פרטית" עדיפה יותר לנשמת הנפטר מאמירת קדיש המכוונת לעילוי נשמתם של מספר נפטרים והחייל בכללם?
תשובה
קדיש הוא חובת הבנים להוריהם וגם הם אחרי זמן כה רב אינם חייבים לומר קדיש יום יום, במקרה זה לפחות עדיפים קדישים מעטים ע"י הקרובים מאשר חברה שכורה האומרת קדיש יום יום.