• בגינה ובשדה

גפן הגדל על פרגולה בגינה בשנת שמיטה

מכון התורה והארץ

כ"ג ניסן תשס"ח
שאלה
גפן אשר גדל על פרגולה בגינה. האם מותר בשנת שמיטה להצמיד את הענפים החדשים הצומחים כלפי מעלה על שטח הפרגולה?
תשובה
באופן עקרוני אין להתיר לכוון את הצמח בשביעית, ועל כן למי שאינו חקלאי לא כדאי לעשות כן בשביעית, אולם אם לא עושה זאת אלא לנוי וכדו' והפעולה תעשה בצורה שיוכח שלא עושה לצורך הנבה ופירות יכול לקשור, כגון: ענפים שמפריעים במעבר, אבל לא לטובת הפירות. אם גנן יגיד שללא קשירה העץ יפגע להרבה שנים, הרי שאפשר לקשור, כדין פעולות להצלת האילן שמותרות בשביעית אם הם מדרבנן בלבד. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי