• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

נקמה על חורבן ירושלים

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב אב תשס"ט
שאלה
מדוע במגילת איכה אנו מבקשים מבורא עולם שינקום בגויים על מעשיהם בחורבן הבית? הרי כל זה נגרם בגללנו. אלולא חטאו אבותינו ושמעו לאזהרות השם כל זה לא היה קורה. אם אנו הולכים בדרכי השם אף אחד לא יתעסק איתנו, הכל בגללנו. יום זה צריך להיות יום של חשבון נפש. מדוע ההתעסקות איך בורא עולם החריב את ירושלים (על ידי הגויים) ולא מדוע (בגלל שחטאנו)?
תשובה
אותה השאלה נשאלה ביחס למצרים, מדוע נענשו הרי הייתה גזרה "ועבדום ועינו אותם ארבע מאות שנה". עונה הראב"ד שהגויים הוסיפו מתוך רשעות יותר ממה שנגזר. הרמב"ם עונה שהגזרה הייתה שכך יעשה אבל הגויים עשו מתוך רשעות ולא כדי לקיים מצוות הבורא.