• שאלות כלליות

אליעזר בן יהודה

הרב ש. יוסף וייצן

י"ד אייר תשע"ג
שאלה
האם אליעזר בן יהודה נחשב ככופר? (היו רבנים ומתנגדים שהחשיבו אותו כך, ובשל כך החברה קדישא לא קברוהו...) אם כן, כיצד אנו צריכים להתייחס אליו? תודה רבה הרב,
תשובה
שלום רב, מדובר על דור שלם של משכילים שהובילו מהלך של כפירה בעם ישראל. מאידך, הם פעלו פעולות רבות למען תחיית עם ישראל ושיבת עם ישראל לקשר עם הלאומיות הישראלית. היחס שלנו למנהיגי התנועה הזו מורכב אולם באופן כללי אנו מדגישים את הצד הטוב שהיה בהם ולא את הצד השלילי. כשהיו הם בחיים היה צורך להדגיש גם את הצד המסובך שיש בחוצפה שהיו במנהיגים אלו. הדגשת החוצפה נועדה כדי לצמצם את הנזקים שעלולים להיוולד ממהלך הכפירה באומה הישראלית. אולם לאחר מותם ולאחר החלשות התנועה האידאולוגית שמרימה על נס את ערכי הכפירה, ניתן להדגיש יותר את הצדדים שבהם הם הביאו ברכה לישראל. נראה שאין אנו יכולים להגדירם כמי שיצאו מכלל ישראל, כיון שגם לו נניח שהם מרשעי ישראל הרי גם רשעי ישראל מלאים מצוות כרימון. הרב קוק כותב על מנהיגים אלו, שבצד הנפשי הם מתוקנים אולם בחלק של הרוח שבהם הם מקולקלים. כל טוב