• שבת ומועדים
  • חמץ וכשרות מוצרים לפסח

עשיית מצות עבודת יד

הרבנות הראשית לישראל

ה ניסן תשע"ג
שאלה
לא שטפתי ידיים לפני שלשתי את הבצק שממנו הכנתי את המצות, בלי ידיעה שזה אסור, האם המצות כשרות?
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה אם אין חשש שהיה חמץ דבוק לידיים בדיעבד המצות כשרות. וגם אם יש חשש שהיה חמץ והוא התבטל בתוך הבצק על פי השו"ע(אור"ח תמ"ז, ד') - לא חוששים שהחמץ חוזר וניעור בפסח. ואף על פי הרמ"א בדבר יבש חוששים שחוזר וניעור בפסח אולם קמח חמץ שנתערב בקמח כשר ולא ניכר בתערובת נחשב לדבר לח שלא חוזר וניעור גם על פי הרמ"א. אם כן בדיעבד אפשר להקל גם לפי הרמ"א אף כאשר היה חשש שפירור בצק חמץ התערב בבצק שהוא לא חמץ בתנאי הוא והתבטל ולא ניכר ואחר כך נאפה לפני פסח. (עיין משנה ברורה שם תנ"ג סקי"ז) שנזכה לאכול השנה מהזבחים והפסחים הרב חגי בר גיורא