כשרויות רגילות ולמהדרין

הרבנות הראשית לישראל

י"ד מרחשון תשס"ד
שאלה
אני מנסה ללמוד את נושא ההבדלים בין רמות הכשרויות השונות ואשמח אם תוכלו לענות לי על מספר שאלות: 1. האם ישנו פיקוח על יצור אבקת חלב הנוכרי בה משתמשים במוצרים עם כשרות רגילה בכדי לוודא כי לא מעורבים בה חומרים אסורים? 2. האם בגלידות הנמכרות בארץ תחת כשרות רגילה יש חשש לשימוש בג’לטין? 3. היכן ניתן למצוא חומר המסביר את ההבדל בין כשרות רגילה ומהדרין במוצרי חלב/פרווה?
תשובה
1. אבקת החלב המיובאת לארץ מחו"ל המאושרת ע"י הרבנות הראשית חייבת להיות מלווה עם תעודת השגחה מגוף מאושר בחו"ל אשר פיקח כי אין תערובת איסור במוצר. 2. בשיחה עם משגיח חברת שטראוס וחב' נסטלה - אסם , נמסר לי כי בגלידות של החברה אין כיום ג'לטין מבהמות. גם בכשרות רגילה. לאחרונה יובא מוצר מספרד ע"י נסטלה המכיל ג'לטין דגים בכשרות למהדרין. 3. באופן כללי מוצרי חלב למהדרין ובכלל אין מכילים חומרים ומרכיבי מזון אשר כשרותם נתונה במחלוקת בין הפוסקים. ההתייחסות לכך תבוא לידי ביטוי במקור החלב או אבקת החלב (חלב ישראל או עכו"מ, חליבת שבת וכו'), תוספות מזון כחומרים מעמידים, צבע טעם וריח וכו'. ניתן למצוא התייחסות במספר מקומות וביניהם האתר של תנובה אשר נכתב ע"י הרב ויטמן שליט"א.