• משיח

למלאך אין בחירה חופשית וגם למלך המשיח?

הרב רפאל וסרטיל

ח תמוז תשע"ג
שאלה
שלום לרב! לגבי הפסוק "הנה ישכיל עבדי ירום ונישא וגבה מאד", אומר המדרש: "זה מלך המשיח... ’ירום’ מן אברהם... ’ונישא’ ממשה... ’וגבה’ ממלאכי-השרת". ועוד נאמר, ש"וגבה מאד" רומז, שהמשיח הוא במדרגה גבוהה יותר גם מאדם הראשון (’מאד’ אותיות ’אדם’). לפי מיטב ידיעתי למלאכים אין כלל בחירה חופשית והם מתוכנתים-מראש לשרת את אלוקים. כמובן אדם ללא בחירה חופשית לא ראוי לקבל שכר או עונש.( כי זה לא פייר ) ודרשו חז"ל בתנחומא פסוק זה במלך המשיח, בהיותו למעלה מהאבות, ממלאכי השרת, ממשה, מדוד, מאליהו ומאדם הראשון. ולתוכן שאלתי.. אם משיח הוא בדרגה כל כך גבוהה שנקראת " יחידה" והוא מלך האם הוא אחראי למעשיו? או שהוא מונהג כולו ע"י הבורא? אם המשיח מלאך כמו שמתאר ישעיה אז אין לו בחירה חופשית.. ואם הוא אדם מתוקן כולו איזה חטא יכל להשפיע עליו בכלל? תודה.
תשובה
לשואל שלום, חז"ל, במדרש מופלא זה, מתכוונים לומר שמדרגתו הרוממה של משיח צדקנו, יש בה קומה שהיא למעלה מן המלאך, אך איננו כמלאך בכל, וודאי לא באי יכולת הבחירה (ראה ילקוט מעם לועז לספר ישעיה עמ' לא). בברכה נאמנה