שמה של ארץ ישראל

הרב רפאל וסרטיל

ח סיון תשע"ב
שאלה
כבוד הרב התיחס לעשייה הפיזית. אך בעצם אין לנו ידיעה ששמה של הארץ שנגיע אליה או לחילופין כשנמצא אותה יהיה. מהו המיסתורין באי ידיעת שמה של הארץ?
תשובה
לשואל שלו', באשר למיסתורין שבאי-ידיעת שם הארץ, הרי מקור נוסף ממנו נלמד העיקרון שהובא בתשובתנו הראשונה: רש"י בראשית כב, ב - את בנך - אמר לו שני בנים יש לי, אמר לו את יחידך, אמר לו זה יחיד לאמו וזה יחיד לאמו, אמר לו אשר אהבת, אמר לו שניהם אני אוהב, אמר לו את יצחק. ולמה לא גילה לו מתחלה? שלא לערבבו פתאום, ותזוח דעתו עליו ותטרף, וכדי לחבב עליו את המצוה וליתן לו שכר על כל דבור ודבור. בדומה מוצאים אנו גם לגבי ירושלים הסתרה של הכתוב - בפרשיות ראה, שופטים, כי-תבא ווילך מצווה התורה מצוות רבות המתייחסות אל "המקום אשר יבחר ה'". עשרים ואחת פעם כותבת התורה את הביטוי הארוך הזה ואינה כותבת מהו אותו מקום. בברכה נאמנה,