• שכירות, קנייה ומכירה

התייקרות ברזל בחוזה קבלני

הרה"ג יעקב אריאל

י"ח תשרי תשס"ה
שאלה
קבלן בונה עבור המדינה פרוייקט מסויים, ולפתע אחת מתשומות הפרוייקט (ברזל) מתייקרת באופן חריג שלא היה כדוגמתו ב-10 השנים האחרונות מסיבות שאינן תלויות בקבלן. האם ניתן לראות בהתייקרות זו כאינוס? האם מחוייב המזמין לפצות את הקבלן בגין התייקרות זו, אשר אם ייאלץ הקבלן לספוג אותה היא תוביל להפסד בפרוייקט ולחשש לעסקו? מה האפשרויות האחרות העומדות בפני הקבלן במקרה זה? אבקש להתייחס לסוגיה בהיבטי המשפט העברי.
תשובה
קשה לתת תשובה מלאה במסגרת זו. אך נלענ"ד שמכיון שההתייקרות היא מכת מדינה יש מקום להתחשב בקבלן ולפצותו לפחות על חלק מההתייקרות.