• שבת ומועדים
  • הכשרת כלים

הכשרת כלי זכוכית לפסח

הרב עזריה אריאל

שאלה
האם ניתן \ יש צורך להכשיר לפסח כלי אוכל (צלחות, קערות, כסות) מזכוכית, המשמשים במשך כל השנה?
תשובה
לשואלת, שלום! כלי זכוכית - לנוהגים כשולחן ערוך (עדות המזרח) ניתן להשתמש בהם ללא הגבלה, ודי בשטיפה טובה. לנוהגים כרמ"א (אשכנזים), הכלים שמשתמשים בהם בכל השנה רק בקר - שוטפם היטב. אלו שמשתמשים בהם גם בחם, כגון כוסות קפה - אין להכשירם. מי שאין באפשרותו לקנות חדשים - יכול להקל להכשירם על ידי הגעלה שלוש פעמים . לאחר ההגעלה יש להיזהר שלא להכניס אותם מיד למים קרים, כדי שלא יתפוצצו. הרחבה: בעניין כלי זכוכית קיימת מחלוקת גדולה, ושלוש דעות בדבר: א. אינם בולעים כלל (בגלל חלקותה וקשיותה). ב. דינם ככלי חרס, שבולעים ואין להם הכשר (כי הם עשויים מחול כחרס). ג. עקרונית ניתן להכשירם בהגעלה, אבל בגלל שהם עשויים להינזק מחום רב אולי לא יעשה זאת כראוי. השולחן ערוך (תנא,כו) פסק כדעה הראשונה, והאשכנזים נהגו שלא להגעיל (רמ"א שם). במשנה ברורה (ס"ק קנו) הקל בשעת דחק, כשאין אפשרות לקנות חדשים, להכשירם על ידי שרייה במים שלושה ימים, ובכל יום להחליף את המים. בימינו, מכיוון שמקובל להשתמש בכלי זכוכית אפילו בבישול, אין להסתפק בשרייה במים, אלא צריך להגעיל אותם שלוש פעמים (ולדעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, חזון עובדיה עמ' קנו, הדבר מותר אפילו לאשכנזים אף שלא בשעת הדחק).