• גזל ונזיקין

סדק במראה בבית מלון

הרב יהודה אודסר

א תמוז תשע"ד
שאלה
שלום לרב לפני כ 10 שנים התארחנו בבית מלון בשבת. במהלך השבת בנינו שהיה אז כבן 2-3 שנים הפיל ידית של מיבש שיער באמבטיה של החדר ומיבש השיער התחיל לפעול. ככל הנראה בגלל שהיה בו אויר חם המראה שלידו נסדקה .סדק בולט אך המראה עדין עמדה ויכולנו להשתמש בה. לאחר שראינו זאת קראנו לפועל ערבי שעבד שם ורמזנו לו שמשהו לא בסדר באמבטיה והוא סגר את מיבש השיער. לא דיווחנו על הנזק במראה להנהלת המלון. האם יש צורך לשלם את הנזק ? תודה רבה
תשובה
על נזקי קטן אין צורך לשלם. למדנו זאת מהגדרת המשנה במסכת בבא קמא (פ"ז.) שנזקי הקטן מוגדרים כ"פגיעתן רעה" והכוונה לכך שאם הם מזיקים אין הם חייבים בתשלום מכיוון שהם עשו זאת בקטנותם. אמנם הרמ"א באורח חיים סימן שמ"ג הביא את דברי ה"תרומת הדשן" שכדאי ללמד את הקטן לכשיהיה גדול לשוב בתשובה על מעשיו ולפייס את הניזק ואפילו על נזקים שעשה באופן לא ישיר המוגדרים "גרמי" ( ט"ז סק' ב' ). אך נראה שכאן יהי פטור מכך ואין צורך בזה משתי סיבות: א. הנזק הזה מוגדר לעניות דעתי כ"גרמא, ולא "גרמי" ב. הצורך לשוב בתשובה הוא רק כאשר הקטן "בר דעת" ומבין את מעשיו אך עדין לא הגיע ל"בר חיובא" זמן שבו האיש מחוייב על מעשיו - גיל מצות, אך כאשר אינו "בר דעת" המבין את מעשיו אין דין חזרה בתשובה ונראה שילד מתחת לגיל שלש נמצא בגדר הנ"ל (על פי נחל יצחק חושן משפט סימן ז' )