• בגינה ובשדה

השקיית עצי פרי בשמיטה

מכון התורה והארץ

י"א ניסן תשע"ה
שאלה
שלום הרב, רציתי לשאול מה דעת הרב בנוגע להשקיית עצי פרי בשמיטה, כאשר יש לי בחצר מספר עצי פרי ובמשך רוב שנת השמיטה אני משקה אותם עם בכמות מים שמספיקה כדי שהעצים לא ימותו, אך בתקופה זו העצים מוציאים פרחים ועצים מסויימים זקוקים לכמות מים גדולה יותר כדי שייגדלו פירות ולא תהיה נשירה של הפרחים או הפירות בעודם קטנים מאוד. לסיכום: האם לדעת הרב מותר בתקופה זו להשקות בכמות יותר גדולה מאשר העץ צריך בשביל לא למות כדי לעזור לעץ להוציא פירות? תודה רבה!
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' כידוע דעת החזו"א הייתה להקל כל פעולה שהיא לשמור על הפירות, וכן דעת הגרש ישראלי זצ"ל הייתה שבהשקייה לדעת הרמב"ם אין צורך לדקדק בכמות המים, וכל כן נראה שאפשר להגדיל כמות מים, אם הדבר נדרש על פי מי שמבין בגידולים חקלאיים. חג כשר ושמח יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ