• ימי השלושים

יום השלושים כאשר הקבורה היתה למחרת הפטירה

הרב שמואל אריאל

י"ט אב תשע"ה
שאלה
שלום אבי נפטר בכ"ט בתמוז תשע"ה ונקבר בא’ באב תשע"ה (יום שישי) מתי חל יום השלושים בו עולים לקבר ומתי צריכה להיערך הסעודה?
תשובה
האבלות מתחילה משעת הקבורה (שולחן ערוך יו"ד שע"ה, א), ולכן את כל זמני האבלות (שבעה, שלושים, וי"ב חודש) מונים מיום הקבורה ולא מיום הפטירה. כך גם את מנהגי האזכרה, מקיימים ביום השלושים על פי הקבורה (ילקוט יוסף אבלות ל"ו, ב). דהיינו שבמקרה שלכם יום השלושים הוא בשבת ל' באב. כמובן, את העלייה לקבר יש לקיים ביום שישי או ביום ראשון. (יש לציין, שדינו של יום השנה הוא שונה, ומציינים אותו על פי יום הפטירה ולא על פי יום הקבורה - עיין משנה ברורה תקס"ח, מד; ילקוט יוסף אבלות מ', יח) מן השמים תנוחמו!