• ימי השלושים

רצון לעלות לקבר בשנה ראשונה

הרב נועם דביר מייזלס

ה אייר תשפ"ב
שאלה
שלום, עברו כבר שלושה שבועות וקצת מאז שאבי נפטר, הייתי מאוד מאוד קרובה אליו, וכל המוות שלו היה מאוד פתאומי. מאז שהוא נפטר אני רוצה ללכת לבית העלמין, אבל אמרו לי שאסור ללכת כאשר ה30 ימים עוד לא נגמרו, האם זה כך? ועוד שאלה, אני קוראת פסוקים בתהליך לעילוי נשמתו, אבל הייתי רוצה לעשות יותר, מה ניתן עוד לעשות להילול נשמתו?
תשובה
לשואלת הנכבדת. המנהג המקובל הוא, שלא לעלות לקבר בשנה ראשונה, מלבד הזמנים שכתבו הפוסקים שיש לפוקדו (שבעה, שלושים, שנה), כיון שיש תהליך רוחני שהנפטר עובר בשנה הראשונה. עם זאת כאשר הדבר נצרך, כדאי להתייעץ עם רב המקום או ת"ח שמכיר אותך אישית, שידריך אותך מתי ובאיזה תדירות לעלות. אשרייך שאת מזכה את אביך בקריאת תהילים לעילוי נשמתו. צריך לדעת שכל מעשה טוב שאת עושה (ושאר קרובי משפחתו ובפרט יוצאי חלציו), לעילוי נשמתו, כגון, תשובה ומעשים טובים, תיקון המידות, ריבוי של צדקה וחסד, הפצת תורה וזיכוי הרבים, עושים לו נחת רוח גדול בשמיים ונשמתו מתעלה. קישור למנהגי העדות בעליה לקבר בשנה ראשונה המקום ינחם אתכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים,