• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד קבלה

לימוד קבלה

הרב דוד חי הכהן

ג טבת תשע"ו
שאלה
שלום רב. שאלתי היא האם מותר ללמוד קבלה גם בלי לימוד גמרא? בחיפוש אינטרנט מצאתי הרבה דעות שאומרות שצריך ללמוד קודם גמרא ומצד שני דעות כי בדור הזה חובה לכל העם ללמוד קבלה . הנה ציטוט לדוגמא: "ומצאתי כתוב מה שנגזר למעלה שלא יתעסקו בחכמת האמת בגלוי, היה לזמן קצוב עד תשלום שנת ה´ אלפים ר"נ (1490), ומשם ואילך יקרא "דרא בתראה" (דור אחרון) והותרה הגזירה, והרשות נתונה להתעסק בספר הזוהר ומשנת ה’ אלפים ג’ מאות ליצירה (1540) מן המובחר שיתעסקו ברבים, גדולים וקטנים" (רבי אברהם אזולאי, הקדמת ספר "אור החמה") הגאון מוילנא בפירוש לסידורו: "ההשגה מתחילה מתורת הניסתר ורק אח"כ משיגים יתר חלקי התורה. ולבסוף משיגים את התורה הנגלית." השאלה היא מה נכון האם ללמוד גם אם אין לי ידע בגמרא? ומדוע ישנם האומרים לא ללמוד ושזה אסור מאד אבל מצד שני זה בעצם מה שמחזק את הלב ואת האהבה לבריות ולבורא? הרי לא זו המטרה? ואם צריך רקע אז למה אישרו ללמוד בדורנו? ולמה הרקע צריך להיות דווקא גמרא ולא נניח מוסר כמו מסילת ישרים שמביא את האדם ליותר תיקון מבחינת הזיכוך שלו? תודה וסליחה על אורך השאלה
תשובה
כל מה שהזכרת מעיד שבימינו אפשר להקל ללמוד קבלה יותר מדורות קודמים אבל כל זה רק אחרי שלומדים הרבה גמרא וספרי אמונה שמבססים את השכל הפשוט והמידות הטובות שיהיו ישרים וטובים ועליהם אפשר לתת את האור.