• פירות שביעית

האם צריך לבער בקבוק יין אחד שנקנה אחרי פסח

מכון התורה והארץ

ל ניסן תשע"ו
שאלה
בקבוק יין מאוצר בית דין (גליל) נקנה בחנות (כשרה) שבוע אחרי שביעי של פסח. א. האם אפשר לסמוך על כך שהחנות הפקירה אותו? ב. האם צריך בכלל לבער בקבוק אחד? (לא בטוח שישתו את כולו בשלוש סעודות, אך ישתו חלק משמעותי ממנו) ג. האם בכלל אפשר לבער שבוע אחרי פסח וכיצד ניתן לבער אם לא מכירים שלושה חברים שמכירים את הנושא וגרים קרוב? אני מבקש לענות לכל סעיף בנפרד. תודה.
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' אינני מכיר את המעשה עצמו, אבל בעיקרון בעל החנות הוא שליח ב"ד ולכן פטור מביעור. אם איננו שליח ב"ד א"כ חובת ההפקר חלה עליו ולא מסתבר לי שבעל החנות עשה ביעור, אבל ניתן לברר. אם בעל החנות לא ידע נראה שאפשר לסמוך על ספר השמיטה (הרב טיקוצ'ינסקי זצ"ל) שסבר שהרי זה כאונס ואפשר להפקיר עכשיו. אם לא מכירים ג' אנשים קרובים בשעת הדחק יכול גם להפקיר בפני עצמו. נראה שאם הבקבוק היה פתוח אין כל חובת ביעור אבל בסגור נראה שיש חובת ביעור כיוון שזו כמות גדולה. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ