• שאלות כלליות

נדרים במנהג 3 פעמים רצוף.

הרב דוד חי הכהן

ח סיון תשע"ו
שאלה
שלום כבוד הרב. ראיתי שאדם שעשה הלכה 3 פעמים רצוף והתברר לו שיש שהלכה זו שנויה במחלוקת וכדומה, אינו צריך התרת נדרים ויכול להקל מעליו את ההלכה (בתנאי שלא ידע שיש מחלוקת מלחתחילה) א. אם ידעתי שיש מחלוקת, (והחמרתי) אך חשבתי כי רוב הפוסקים מחמירים והתברר כי רוב הפוסקים מתירים, כנ"ל (כלומר, אפשר להקל ללא ה"נ)? ב. אם למדתי את ההלכה והבנתי אותה לחומרא ולאחר זמן למדתי שוב את אותה הלכה, ראיתי שבפעם הקודמת למדתי בצורה שאיננה נכונה והחמרתי לחינם, כנ"ל? ג.אם ידעתי כי יש מחלוקת אך לא ידעתי איזה מהפוסקים חולקים בדבר, והחלטתי להחמיר ולאחר זמן התקרבתי לרב מתיר, כנ"ל? (בצורה שאם הייתי מתקרב מלכתחילה הייתי מקל) תודה רבה, סליחה על אורך השאלה)
תשובה
א. אם ידעת שיש מקילים ובכל זאת קיבלת להחמיר ראוי להתיר. ובערב ר"ה כשמתירים נדרים תתכוון על זה ועל שאר מנהגים ולהבא לא תצטרך להתיר. ב. תשובה זו על סעיפים ב' וג' אי אפשר לשחק עם ההלכה פעם להחמיר ופעם להקל ושוב תכיר רב מחמיר ותתחיל להחמיר, ושוב תל ד שאפשר להקל וכך תהיה במערבולת. עדיף לכתחילה להגיד שכל מה שתנהג להחמיר יהיה בלי נדר ואז תהיה חופשי לנהוג כרצונך.