ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- פיתוח האישיות ותיקון המידות
- העצמה אישית
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
שולמית בת צביה
מורה יקר! האם כשכתבת עשרות תעודות הערכה לתלמידך חשבת לכתוב תעודת הערכה לעצמך? סוג של חשבון נפש אישי לראות מה אצלך ניתן לשפר, וכיצד תוכל להפוך למחנך או מורה טוב יותר? כי בסופו של דבר חינוך אמיתי מתחיל ונגמר בעבודת המידות של המחנך.
הרי לך כמה נקודות למחשבה...
דרך ארץ. האם אתה מקפיד להעיר לתלמידך באופן אישי ובארבע עיניים, ולא לפגוע בו ולהלבין את פניו בפני כל חבריו לכיתה?
אם כן, הנך ראוי לשבח. אם לא הזכר לעצמך שמאמר חז"ל "נוח לו לאדם שיפיל עצמו לתוך כבשן האש ואל ילבין פני חברו ברבים" תקף גם ביחס לתלמידיך, גם כשמדובר בילדים קטנים.
מידות. הצלחת להתגבר על כעסך ולא להעניש את תלמידך מתוך סערת רגשות או לשפוט אותו במשפט שדה ולגזור את דינו ב'שליפה מהמותן'?
העצמה אישית (48)
הרב יוסף שריקי
42 - מהישרדות להגשמה עצמית
43 - תעודת הערכה למחנך
44 - תלמידים יקרים, ההפסד כולו שלהם!
טען עוד
איחורים וחיסורים. הקפדת במחצית זו להגיע בזמן לשיעור כפי שאתה דורש מתלמידך, ולא הרשית לעצמך לאחר או לוותר על שעת לימוד ולהמיר אותה ב'שיעור חופשי'?
אם הקפדת בזה, מגיע לך צל"ש. אחרת, עליך לבקש את סליחתם של התלמידים על שגזלת את זמנם ואת סליחת הוריהם שגזלת מכספם.
עין טובה. האם התמקדת במידות הטובות של תלמידך, הבדלת בין התנהגותו לבין אישיותו, פרגנת לו בציון טוב על המאמץ שלו ולא התקמצנת כי מבחן אחד הוא לא ביצע או באחד מהם לא קיבל ציון גבוה?
אם נהגת כך, אשריך שאתה מתלמידיו של אברהם אבינו. אם לא, החלף בית מדרש, כי את לימודי ההוראה כנראה למדת בבית מדרשו של בלעם הרשע.
לשון הרע. האם אתה מקפיד לא לספר לשון הרע על תלמידך בחדר המורים בפני מי שהמידע לא רלוונטי לו, גם אם כל מילה שלך נכונה?
אם עשית זאת, יישר כוחך. במידה ולא, ארגן לימוד יומי בספר 'חפץ חיים' באחת ההפסקות בחדר המורים, בו תִלמד ותלמד מורים נוספים שאין היתר לספר לשון הרע גם כשמדובר בתלמידים למרות שהם ילדים קטנים.
סבלנות. האם זכרת שחינוך הוא תהליך ארוך ושינוי לא נעשה בין רגע גם אצל תלמידים, ולא הענשת את תלמידך כי הוא לא השתנה תוך יומיים בלבד אחרי ששוחחת איתו?
במידה וכן, אתה מצטיין ובעז"ה תוכל להשפיע לטובה על עיצוב נפשם של תלמידיך. אחרת, אתה תייצר תסכול רב אצלך ואצל תלמידיך ותרבה להענישם.
משמעת. טובתו של תלמידך היתה חשובה לך וביקשת לחזק אצלו משמעת עצמית ולא פעלת מתוך נגיעות אישיות וצורך בציות מיידי 'כאן ועכשיו'?
אם כן, כנראה שטובת תלמידך חשובה לך. אחרת, לפני שאתה דורש זאת מתלמידיך למד לפעול מתוך שליטה פנימית, לדחות סיפוקים ולא לצאת מהר מהכלים.
ביקורת. כשכתבת הערות בתעודה של תלמידך, האם חשבת פעמיים לפני שאתה מנסח אותן, וידאת שאתה לא פוגע או משפיל אותו, ולא 'עקצת' אותו בניסוח של מכלל הן אתה שומע לאו, כדוגמת 'כשאתה רוצה אתה מצליח..." ופגעת בסיכויי קבלתו למוסד לימודים אחר?
אם פעלת כך, כל הכבוד לך. אחרת, חדד לעצמך מהו כוחן של מילים פוגעות ועוצמת השפעתן למשך שנים רבות, בפרט כשהן כתובות וחרוטות על לוח ליבו של תלמידך, ו'סוף מעשה במחשבה תחילה'.
עידוד. החמאת לתלמידך מכל הלב במילים פשוטות וכנות מידי יום, חיזקת התנהגות טובה במילים חמות שאמרת לו או שכתבת בתעודה בלי תוספת של 'אבל...' וגם לא ייאשת אותו כשסיימת את דברי השבח במילים המחייבות 'המשך כך!'?
אם כך נהגת, אתה מחנך אמיתי שמבין מהו ליבו של תהליך החינוך ויודע ליישמו. אחרת, אתה אולי יודע לצטט ולהגדיר 'חינוך' מהו, אך נותר לך עדיין להשיבו אל לבבך.
שקידה. האם השקעת מאמץ וסללת לתלמידך דרך חינוכית המותאמת ליכולותיו וכשרונותיו והמביאה לידי ביטוי את ייחודיותו ללא השוואתו לאחרים, ולא בחרת בדרך הקלה והנוחה לך בהדביקך עליו תווית, הכנסתו למסגרת מרובעת או לתוך הגדרה כזו או אחרת ובכך לברוח מהאחריות שלך?
אם לא ויתרת לעצמך, ירבו כמותך בישראל. אחרת, תתקשה לתת דוגמא אישית לתלמידיך כיצד להתמודד עם אתגרים, לבחור בדרך הנכונה ולא לברוח לדרך הקלה והמפתה.
מורה יקר! כיצד אפוא נראית תעודת ההערכה האישית שלך?
אם ענית בחיוב על מרבית השאלות, אתה ראוי לשבח. עבודתך עבודת קודש, ואין ספק שתלמידיך זכו במחנך אמיתי. אחרת, אתה עסוק יותר ב'מערכת' ופחות ב'חינוך', וכנראה שתפקיד ה'מחנך' לא ממש מתאים לך. עשה טובה גדולה לתלמידיך, קח פסק זמן ותקן את מידותיך לפני שאתה פורט על מיתרי נפשם היקרה והעדינה.
הארות והערות, שאלות ורעיונות לנושאים שמעניינים אתכם, יתקבלו בשמחה: [email protected]

לא בדיבורים אלא במעשים: הדרך היחידה לחיבור בעם ישראל

שורש הזוגיות בדורנו - מהקודש פנימה אל הבית

האם מותר להתקלח ביום טוב?

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

עבודה שאין לה סוף

הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל

מה יש לנו ללמוד משנתיים של מלחמה?

איך עושים קידוש?

איך ללמוד גמרא?

מה חשוב לשים לב כשמדליקים נרות שבת?

מה עיקר הגאולה ביום העצמאות?
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.

















