• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

כשצדיק גוזר...

הרב דוד חי הכהן

י"ז כסלו תשע"ז
שאלה
שלום וברכה, רציתי לשאול האם כאשר יש גזירה ל"ע על אדם והצדיק גוזר ומבטל את הגזירה האם הגזירה תבוטל כעת אבל תתקים במועד אחר בחייו של האדם או בגלגול אחר שלו - או שגזירת הצדיק מבטלת מהשורש. שכן אם הקב"ה גוזר לכאורה ונותן לצדיק את האפשרות לבטל הרי שלא מבטל את הדין עצמו את רק את הביצוע הנוכחי שלה. ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
יש להניח כי הגזירה בטלה לגמרי ורק במקרים יוצאים מן הכלל היא לא מתבטלת אלא נדחית בלבד. (כמו גזירת נפילת בית אחאב שנדחתה לימי בנו, וגזירת הגלות לבבל בימי חזקיהו שנדחתה לכמה דורות). אבל אם אחרי מות הצדיק אותו אדם שב ומרשיע הוא מסתכן בחזרת הגזירה ח"ו. על כן כדאי להזהיר מי שקיבל ברכה וניצל שיזהר במעשיו לטובה.