שפן מעלה גרה

הרב אוריאל טויטו

י"ט כסלו תשס"ט
שאלה
בתורה כתוב שאת השפן לא תאכלו ואת הארנבת גם, מכיוון שהיום ידוע לנו במפרוש שהשפן והארנבת לא מעלים גרה ככתוב, שאלתי היא: היתכן הדבר שהגדול מכולם יודע כל תשובות וניסתרות יעשה ויכתוב שגיאה גדולה כזאת ומתעה בסיפרו הקדוש והישר בעיני כל לא מקובל עלי? לכן שלח תשובתך במהירות אפשרית כי אנוכי מבולבל.
תשובה
אני מעתיק לך את מה שכתוב במילון אבן שושן: "הארנבת היא מין חיה המצויה בארצות המזרח ואין זו הארנבת שבארצות המערב, וארנבת שבארצות המזרח היא באמת מעלה גרה". צריך לדעת שבעניין זיהוי בעלי החיים שנזכרו בתורה קיים קושי גדול, ולא תמיד החיה המוזכרת בתורה היא אותה חיה שאנו מכנים באותו השם. מסיבה זו לא די בסימנים כדי להתיר בשר באכילה אלא צריך שתהיה גם מסורת ברורה שנהגו בדורות קדמונים ואכול חיה זו. מכל מקום רבים כבר עסקו בשאלה זו והציעו לה פתרונות רבים. לדוגמה עיין: http://www.tzura.co.il/tshsd/yezira.asp?sug=%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%94%20%D7%95%D7%9E%D7%93%D7%A2&codyezira=11299&code=960