• תכלת

תכלת בגניזה - כיצד ניתן להבחין אם היא אמיתית

הרב שמואל אריאל

ה סיון תשע"ז
שאלה
שלום רב לכת"ר מצאתי בגניזה ציצית בעלת פתיל תכלת, הציצית בלוייה יחסית אבל הפתילות במצב טוב, אבל אני לא בטוח האם התכלת הוא התכלת האמיתית, איך אוכל לבדוק אם הפתילות הם אכן התכלת האמיתית?
תשובה
שלום וברכה! צריך לחפש אדם שבקי בעניין זה - מי שבקי, יכול בדרך כלל להבדיל על פי הגוון בין התכלת האמיתית שמופקת מן הארגמון ובין צבעים אחרים, כמו התכלת של ראדזין (שמסתבר שאין היא התכלת הנכונה) או סתם חיקויים שמצויים לעיתים בשוק. סימן שניתן להבחין בו גם ללא מומחיות - אם החוטים הלבנים קיבלו גם כן קצת צבע תכלת, זה כפי הנראה סימן שהתכלת אינה אמיתית. התכלת האמיתית היא צבע עמיד, שאינו יורד ואינו עובר לחוטים הלבנים. אבל כמובן, הסימן הזה יכול רק לפסול ולא להכשיר.