• עובד ומעביד

גלישה באינטרנט בזמן הפסקה

הרב יהודה אודסר

י"ט מרחשון תשע"ח
שאלה
בחברת תוכנה לכל עובד יש מחשב, ובעבודה כוללת חיפוש באינטרנט של עניינים טכנים. המעביד דורש להמנע לחלוטין מגלישה שאינה למטרת עבודה, בין השאר מסיבות של אבטחה. האם מותר לעובדת בזמנה הפנוי בהפסקה בכל זאת לגלוש למטרות מעשיות, לא לשם בידור, כיוון שאין לה מחשב בבית מסיבות הלכתיות. האינטרנט הוא אינטרנט כשר. המעביד טוען שגם קבלת אימייל מותרת רק למטרת עבודה. האם מותר להתכתב באימייל כדי לשמור על קשר עם חברות, שאינה אפשרית בדרך אחרת?
תשובה
יש לנו כלל גדול בהלכות אלו: "בדבר שבממון תנאו קיים" כל תנאי שמותנה מראש בעניני ממון יש לו תוקף והוא מחייב. העסקת עובד ותנאי ההעסקה הינם בגדר "תנאי שבממון" והם מחייבים. לכן אני לא מוצא היתר לשנות או לחרוג מן התנאים שהורה המעסיק.