• גוים והיחס אליהם

כל גוי אכזרי?

הרב משה מאיר אבינר

י"ח אייר תשע"ח
שאלה
שלום רב ושלום לרב אם קורה אסון במדינה של גוים... ואני רואה את זה בחדשות... ואני לא יודע אם יש שם יהודים או לא אבל בכל זאת... מרחם על כל מי שהיה באסון הזה ל"ע... האם זה נקרא שאני מרחם על אכזרים? רב תודות לרב
תשובה
שלום וברכה: נחלק את התשובה לשתים: א) אם ארוע זה קרה במדינה שאינה עויינת ולא עשתה רע לעם ישראל ודאי שיש להצטער על מה שקורה שם, גם גוי הוא יציר כפיו של הקב"ה ואם אנו מצווים על צער בעלי חיים ודאי שאנו מצווים על צער בני אדם. ב) אם ארוע זה קרה במדינה עויינת, זו שאלה. במלחמה ודאי שאין להצטער על כך שאנו פוגעים באוייבים שלנו, ויש לשמוח על כך שהאוייב נחלש ולא יכול לפגוע בנו עוד. אך בארועים של אסונות טבע בדרך כלל נפגעים גם אנשים חפים מפשע שלא עשו רע לעם ישראל ועליהם יש להצטער. ככלל, כותב המשך חכמה (פרשת בא) שעם ישראל לא חוגג על מפלת האוייב אלא על ישועת ישראל ולכן חג הפורים נקבע ביום בו נחו מאוייביהם ולא ביום בו הרגו את השונאים. נוסיף עוד התבוננות, הרבה פעמים ההתיחסות למאורעות הם מורכבות, לדוגמא אדם שצריך להעניש את בנו כדי להדריכו בדרך ישרה, מצד אחד הוא בצער על כך שצריך להענישו ומצד שני הוא שמח שהוא מחנך אותו בדרך הישר. כך גם יש להתיחס למפלת האוייב, מצד אחד צער על כך שהם הגיעו למצב שצריך להעניש אותם. ומצד שני יש לשמוח שעל ידי העונש הזה העולם יהיה יותר מתוקן. כך שהצער לא מביא לרחמים, ואין חשש שנשאיר את הרע בעולם. בברכה: הרב משה מאיר אבינר