• מחשבים ואינטרנט

אפליקציה המדמה שיחות ווצאפ

הרב משה מאיר אבינר

י"ד תמוז תשע"ח
שאלה
שלום הרב, יש אפלקצייה שמדמה שיחות ווצאפ. זה אומר שאפשר לכתוב את ההודעות של השולח ושל המקבל בדיוק באותו עיצוב של ווצאפ. האם יש בזה משום הפרה של זכיות יוצרים וגזל? ואם מפרסמים את השיחה, האם צריך להודיע שזה שיחה מזוייפת או שלא?
תשובה
בס"ד לא נראה לי שעיצוב מעין זה יכול להקרא בשם יצירה ועל כן אין עליו זכויות יוצרים. לגבי הפרסום, המשנה באבות אומרת ש"האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם". ובמדרש מובא שאם אומר דבר שלא בשם אומרו הרי הוא עובר בלאו (גזל), הובא במגן אברהם (קנו, ב). ובשו"ת נודע ביהודה (תנינא או"ח כ) כתב שאם אומרו בשם עצמו, עובר בלאו, אבל אם אומרו סתם אין זה גזילה, אלא שאינו מביא גאולה לעולם. לכן ראוי להביא את שם המקור. בברכה: