מעשר כספים מירושה כשהמצב הכלכלי קשה

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

י"ג מרחשון תשע"ט
שאלה
כבוד הרבנים קיבלתי סכום קטן של כסף בירושה מקרוב משפחה. מצבנו הכלכלי כעת הוא שאנחנו בחובות, במינוס גדול בבנק, ועם הלוואות, הסכום שקבלנו יספיק להוציא אותנו מהבלאגן. שאלתי היא כזאת, אני מבין שעלי לתת 10% לצדקה, אך האם זה צריך להיות 10% ממה שקיבלתי או 10% ממה שישאר לאחר שנצא מהחובות?
תשובה
יש לתת 10% מסך הירושה שקיבלתם כי זה הרווח הנקי. אם מצבכם הכלכלי קשה, והחובות מעיקים עליכם, תוכלו לתת כעת סכום סמלי לצדקה ואת שאר המעשר תרשמו לעצמכם כחוב לצדקה, וכשירחיב ה' גבולכם תוכלו להחזיר סכום זה לצדקה. (שו"ע יו"ד סימן רמט סעיף א, אהבת חסד פרק יח, אג"מ יו"ד א סימן קמג, שו"ת נודע ביהודה ח"ב יו"ד סימן קצט, שו"ת שבה"ל ח"ז סימן קצה, ספר הלכות צדקה עמוד סט בדעת הסטייפלר והחזו"א, וע"ע שם עמוד קע דעת הערוה"ש ועוד).