• עובד ומעביד

בעל הבית מקדים תשלום

הרב יהודה אודסר

ו תמוז תש"פ
שאלה
שלום וברכה עבדתי אצל מישהו בארצות הברית שהוא היה מתוך דירות לא ממש חוקי (כי פה צריך רשיון כדי להיות מתוך ולא היה לו) כשהתקבלתי לעבוד אצלו הוא לא לימד אותי הרבה הוא רק אמר לי שאני חותם חוזה אני מקבל תשלום וכך סגרתי את העיסקה הראשונה שבאתי לבקש את הכסף הוא אמר לי שבעל הדירה בדרך כלל משלם אחרי חודש וקצת התבאסתי כי הוא לא אמר לי את זה מקודם אז הסברתי לו שאני לא יכול להמשיך לעבוד אצלו רק אם הוא משלם לי ישר שאני סוגר חוזה והוא הסכים לשלם לי לשלוש חודשים ישר שאני סוגר עיסקה עכשיו סגרתי עוד עיסקה והוא שילם לי והכל היה טוב אחרי כמה ימים הוא מתקשר אליי ואומר שבעל הדירה התקשר שיש בעיה עם הדייר בגלל שיש לו שלוש ילדים ואסור יותר מאחד והוא רוצה את הכסף חזרה אז הבעיה היא פה קודם כל הבוס שלי אף פעם לא אמר לי שיש סיכון כל מה שהוא אמר זה תסגור עיסקה תקבל תשלום עכשיו הוא הפסיד זה ההפסד שלו וגם הוא אף פעם לא אמר לי שיש כללים כמה אנשים מותר להכניס בדירה אחד אבל הוא טוען שהכסף שהוא שילם לי היה בגדר הלוואה על סמך זה שבעל הדירה ישלם לו בסופו של דבר כיון שהוא לא קיבל את התשלום אני חייב להחזיר לו את הכסף אני מקווה שאני ברור אשמח לקבל תשובה תודה רבה
תשובה
שלום וברכה אני קורא את דבריך, ומבין את שאלתך, גם בארץ צריך רשיון בשביל להיות מתווך דירות (באופן רישמי ) ורישום ב"פנקס המתווכים" .. אמנם יש צורך, בראש ובראשונה, כאשר באים לדון בשאלה כזאת לדעת מה "מנהג המדינה" המקובל בארה"ב בדיני מתווכים: א. מתי מקבל המתווך את דמי התיווך מהקונה/שוכר? ב. מה קורה עם העיסקה התבטלה. מתי היא מתבטלת? מה הסיבה לביטול? נוסף על כך יש לקרא את פרטי החוזה שלך עם המעסיק ולדעת את כל השיחה שנעשתה בקבלתך לעבודה. נכון לעכשיו יש דין כללי בדיני ממונות של "המוציא מחבירו עליו הראיה" מכיוון שהכסף הגיע אליך בהיתר, עליו מוטלת חובת ההוכחה לכך שהכסף ניתן בתורת מלווה (ושהגיע זמן הפרעון) ולא כתשלום.