• שאלות אקטואליות

צמחונות לפי ההלכה

הרב אוריאל טויטו

ו אדר תשפ"א
שאלה
שלום הרב, רציתי לשאול האם יש בעיה הלכתית להיות צמחוני? מצד זה שמתנזרים בעצם ממשהו שהקב"ה הביא לנו כדי שנהנה ממנו...
תשובה
שלום לך, כפרט, אין בעיה להיות צמחוני, ומותר לכל אדם להחליט מה הוא רוצה לאכול וממה להימנע. ואין איסור לאדם למנוע את עצמו מדברים שמסיבה כל שהיא הוא לא מעוניין בהם. וקל וחומר שמותר להימנע מדברים שיש הצדקה מוסרית או בריאותית להימנע מהם. עם זאת צריך לדעת שהתורה אינה מדריכה את האדם להיות צמחוני בעת הזאת, מפני שדווקא הצמחונות שנובעת מרקע מוסרי, יכולה להביא לטשטוש תחומים בין דאגה לחיי בני אדם, ובין דאגה לחיי בעלי חיים. ההמנעות מאכילת בעלי חיים בגלל הדאגה לחייהם, יכולה להביא את האדם להשקיע את כוחו המוסרי בדאגה לבעלי חיים, על חשבון דאגתו המוסרית לבני אדם. ולכן, כדי לשמור על הכלל המוסרי החשוב, שחיי בני אדם יקרים יותר מחיי בעלי החיים, לא אסרה התורה את אכילת חלק מבעלי החיים. בכך היא מלמדת אותנו שחיי האדם וצרכיו קודמים לחיי בעלי החיים. רק כשיתעלה האדם ומדרגתו המוסרית תתקדם, יהיה מקום לקבוע חיובים של מוסר כלפי בעלי החיים. בברכה, אוריאל טויטו