• גזל ונזיקין

השקעות ע"פ ההלכה

הרב יהודה אודסר

ח אדר א' תשפ"ב
שאלה
על אילו דגשים הלכתיים אני צריך לשים לב כאשר אני מתעסק בהשקעות ועניינים פיננסיים?
תשובה
ישר כח על המחשבה ותשומת הלב שעבודת ה' מקיפה את חיינו לא רק בלימוד תורה וקיום מצוות שמעיות (כגון תפילין,לולב, שעטנז וכדו') אלא בכל מרחבי החיים גם בעסקים ובמשא ומתן ועל כך אמרו חז"ל שלאחר מותו של האדם נשמתו נשאלת: "נשאת ונתת באמונה?" (שבת לא.) לעניין "השקעות" (מניות, פנסיה, השתלמות וכדו') - אני נוהג לומר לבני קהילתי: "מי שמקפיד לאכול בכשרות מהודרת, ראוי שיקפיד גם על השקעות במסלולים כשרים/מהודרים". הסבר - ישנם איסורים שאפשר לעבור עליהם בהשקעות כריבית ועוד, כמו כן יש לדון האם החברות המשקיעות הם שליחות שלך ופועלות בכספך (ואז יש מקום לחשוש שלא ייעשה בשליחותך איסורים כאיסורי שבת וכן שלא להרוויח מאיסורים מאכלות אסורות ואפילו עבודה זרה וכדו') או שמא ההשקעות הנעשות ע"י חברות אינם מיוחסות לך והן נעשות על אחריותם של הגופים המשקיעים בלבד. ריבית - חתימה על שטר "היתר עיסקא" יכולה במקרים רבים לפתור את איסור הריבית שאר הדברים - הפוסקים נחלקו בזה ויש למי שסומך על המתירים מקום וכמו כן למי שמהדר ורוצה לצאת מכל ספק - גם הוא יש לו מקום. החזרה בתשובה צריכה להעשות שלב שלב, לא בקפיצה מהירה שאינה מתאימה למדרגת האדם, ובכך להבטיח תשובה יסודית שבנויה מיסודות חזקים שתחזיק מעמד לאורך שנים טובות ורבות. בגופי השקעות של גויים יש יותר מקום לסמוך על המקלים.