- משפחה, ציבור וחברה
- המקדש והקרבנות
הטבלת רכב
שאלה
שלום הרב.
כשיבנה בית המקדש במהרה בימינו, כיצד ניתן יהיה לטהר את הרכבים?
תשובה
לשואל, שלום וברכה!
אינני מכיר פתרון הלכתי ומעשי שמאפשר לטהר את רוב הרכבים הקיימים כיום. יש להניח שטבילה במקווה (בעזרת מנוף וכדומה) תקלקל את הרכב, מה עוד שכדי להטביל צריך יהיה לפתוח את החלונות ולאפשר הגעת מים לכל מקום גלוי ברכב. גם פירוק חלקי של הרכב והרכבה מחדש לא יועילו לרכב ממתכת, מאחר שחז"ל גזרו שכלי מתכת שנטמא ונשבר ואחר כך תוקן חוזר לטומאתו המקורית ("טומאה ישנה", שבת טז ע"ב).
יש כיום מגמה מתפתחת לייצר חפצים מסיבי פחמן (מטוסים, אופניים, מכוניות מרוץ, ודברים אחרים שבהם יש צורך מיוחד במכשיר חזק וקל). רכבים כאלה אינם מקבלים טומאה, מאחר שטומאה חלה רק על חפצים מחומר שהתורה ציינה את טומאתו (וכן זכוכית - מדרבנן. אם מדובר בתרכובת של מתכות שונות צריך לבחון כל מקרה לגופו).
אם כלי הרכב יישארו טמאים ללא אפשרות לטהר אותם, הדבר לא מונע את האפשרות לחידוש חיי הטהרה. אפילו אם הרכב הוא אב הטומאה, מי שנוגע בו יכול לטבול במקווה ולהיטהר בו ביום. בעלייה לרגל, למשל, נצטרך לבוא לירושלים יום לפני עלייתנו לבית המקדש, להיטהר ביום ההגעה ולעלות למקדש למחרת (אמנם לפי דעה מקובלת רכב טמא מת מטמא את הנוגע בו למשך שבעה ימים, אך לענ"ד אין הדבר כך, ולא אאריך במסגרת זו).
בברכה
עזריה אריאל

שמירת שבת ומלאכות בבית המקדש
הרב עזריה אריאל | י"א שבט תשע"ד

הלוויים ניגנו בשבת?
רבנים שונים | י"ב מרחשון תשס"ו

הכנת קטורת שונה
הרב עזריה אריאל | י"א אדר ב' תשפ"ב

בית המקדש השלישי - האם אפשר שייבנה על עמודים?
הרב עזריה אריאל | ג ניסן תשפ"ב

הרב עזריה אריאל
ראש כולל מכון המקדש.

דיני טלית ותפילין של הנפטר
כ שבט תשע"ג

ללכת לים ולבילויים באבל
כ"א שבט תשע"ג

תפילה באהל אבלים ע"י מיקרופון
ה שבט תשע"ג

הקשבה לקדיש למי שבאמצע התפילה
ד שבט תשע"ג

מידות טלית קטן
הרב יאיר וסרטיל | ז סיון תשס"ח

לחמניות מזונות
הרב דוד חי הכהן | ז תמוז תשס"ג

המדינה - אתחלתא דגאולה?
הרב שמואל אריאל | כ"ב מרחשון תשע"ז

בושם על בגדים בשבת
הרה"ג דוב ליאור | ה אדר ב' תשס"ה

לשים תכלת באופן חלקי
הרב עזריה אריאל | י"ד אב תשפ"ב

הלכה ואגדה
הרב אליקים לבנון | י"ד אב תשפ"ב
תרומות בטלפון
הרב גדעון ויצמן | י"ב אב תשפ"ב
