ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- מה מברכים על...
- תערובת מאכלים
שאלה
מה מברכים על דפי אורז מטוגנים בביצה, כאשר מכניסים לתוכם עגבניה חיה מרוסקת.
מה הברכה ללא העגבניה ומה הברכה עם העגבניה
תשובה
תשובה:
על דפי אורז בפני עצמן יש לברך מזונות וברכה אחרונה בורא נפשות, אמנם יש מצבים שהברכה שונה ותלוי ברכיבים וע' בגוף התשובה. ואם יש מילוי מועט שבא כליפות לדף האורז הוא נחשב טפל ונפטר בברכת דפי האורז. אמנם במידה והמילוי חשוב ובכמות מרובה יש לברך שתי ברכות ברכת מזונות על דפי האורז, וברכה נוספת על המילוי.
הרחבה ומקורות:
בגמרא בברכות מובא פירוט על ברכת האורז:
תלמוד בבלי מסכת ברכות דף לז עמוד א
אמר מר: הכוסס את האורז - מברך עליו בורא פרי האדמה, טחנו אפאו ובשלו, אף על פי שהפרוסות קיימות - בתחלה מברך עליו בורא מיני מזונות, ולבסוף ... ולא כלום" והסבירו הראשונים על אתר שפירוש 'לא כלום' הכוונה ברכת נפשות שהיא קצרה.
וכך פסק מרן השולחן ערוך (אורח חיים סימן רח סעיף ז) שעל אורז מבושל יש לברך מזונות תחילה ולאחריו ברכת נפשות. והסביר הרא"ש על אתר (רא"ש מסכת ברכות פרק ו' סימן ח')
שלמרות שהאורז הוא מין קטנית ולכאורה היה לברך עליו 'אדמה' תקנו לברך עליו מזונות כשנתבשל כיון שהוא נקרא מזון כי הוא משביע וסועד את הלב. (אמנם הוסיף שלאחריו לא תקנו ברכת מעין שלוש כי לא נתקנה מעין שלוש כי אם על שבעת המינים.)
וכן כשעשה מהאורז פת ברכתו מזונות ולאחריה נפשות.
על כן לדינא ברכת האורז ופת האורז היא מזונות אמנם העיר היביע אומר (חלק ח' סימן כב אות א) שאם טעה וברך ברכה ראשונה 'אדמה'
על אורז מבושל בדיעבד יצא ידי חובה. וכן אם טעה וברך ברכה אחרונה על האורז, במקום 'נפשות' ברכת מעין
שלוש' גם בדיעבד יצא, דלא כמאן דפליג בזה.
אגב נציין שהמשנה ברורה (סימן רח ס''ק כה) מזכיר דעה שמחמת שיש ספק מהו האורז, אין לאוכלו אלא בתוך הסעודה אמנם להלכה אין חוששים לכך.
על כן פת אורז ודפי אורז שאכן נעשו רובם מאורז טחון ברכת היא מזונות אך יש להעיר שיש לבדוק בכל חברה את רכיבי היצור שיש פעמים שהרוב אינו מאורז טחון אלא 'טפיוקה' מלח' ושאר רכיבים ובמצב כזה פשוט שברכתו תהיה 'שהכל' (וי"א שדרך עשיית הדפי אורז זה ע"י יבוש בשמש ולא באפיה או בישול ולכן ברכתם שהכל.)
במידה וטיגן את דפי האורז במעט ביצה עדיין הוא נחשב עיקר וברכתו נשארת מזונות. אמנם שייך בזה דין עיקר וטפל כלומר אם העיקר בכמות תהיה הביצה אז דפי האורז נחשבים כ'טפל' וברכת המאכל תהיה ברכת שהכל. (בשונה מקמח חיטה שתמיד נחשב כעיקר אע"פ שאינו רוב. כאן בקמח אורז למרות שברכתו מזונות, אם הוא אינו רוב אז נחשב כטפל.)
כמו כן יש לדון כאשר מילא את דפי האורז במילוי מסויים מה תהה ברכתו: אם אוכל את המילוי רק כליפות כלפי הדפי אורז אז המילוי נחשב טפל וברכת דפי האורז פוטרתו. אך אם המילוי הוא כמות מרובה עד שהוא חשוב בפני עצמו (כגון טורטיה הממולאה בכמות גדולה של בשר וכד')
יברך שתי ברכות.
על כל נראה בנידון דידן מסתבר שהמילוי טפל לדפי האורז וברכת דפי האורז פוטרתו. לכן יברך מזונות ודיו, אא"כ טיגן בהרבה ביצה שאז כאמור הברכה שהכל ודיו.
ישר כח על השאלה והדקדוק בהלכות ברכות.
הרב רועי אליאסיאן
מה מברכים על...
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר






















